Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondgezondheid en Vapen

We weten allang dat roken niet goed is voor je mondgezondheid. Maar hoe zit dat eigenlijk met vapen? We denken al snel dat een e-sigaret het gezondere alternatief is voor de gewone sigaret. Niets is minder waar! Op deze pagina leggen we uit wat vapen doet met je mondgezondheid. 

VITIS support ook alle monden die stoppen met roken.

Mondgezondheid en vapen

Wat doet vapen met je mondgezondheid? 

Roken is slecht voor je gezondheid en je mond, dat is bekend. Maar wist je dat vapen ook een negatief effect heeft op de gezondheid van je mond?

Zo werkt een e-sigaret

De meeste e-sigaretten (vapes) bevatten een batterij, een warmte-element en een cartridge met vloeistof, met daarin vaak nicotine, smaakstoffen en andere chemische stoffen. Het apparaat verhit de vloeistof in de cartridge tot een damp die je tijdens het vapen inhaleert.

Gevolgen van vapen voor je mondgezondheid

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat e-sigaretten net als gewone sigaretten nicotine bevatten. Nicotine is een stof die bijdraagt aan tandvleesaandoeningen, een slechtere doorbloeding en tandvlees ziekten. Niet goed voor je tandvlees dus. Ook krijg je tandverkleuring en een slechte adem. Bij inademing van de damp uit een vape kleeft de vloeistof, waar ook vaak suiker in zit, aan je tanden. Hierdoor hechten bacteriën zich aan je gebit die zorgen voor gaatjes in de tanden. Juist op plekken waar normaal niet snel gaatjes ontstaan, is gebleken dat dit bij vapen wel gebeurt.

Daarnaast blijkt uit onderzoek* dat de chemische smaakstoffen die zijn toegevoegd de schade aan de mond erger maken. Tijdens het onderzoek stelden onderzoekers tandvlees van een niet-roker bloot aan de damp van e-sigaretten. Er werd vastgesteld dat door de dampen ontstekingseiwitten in de mond vrijkwamen die stress in de cellen veroorzaakten. En die stress kan leiden tot verschillende mondziektes. 

Schade

Hoe groot de schade aan het tandvlees en de mondholte is hangt af van hoe vaak je vapet. Het grote probleem is dat vapen populair is, vooral onder jongeren, omdat het wordt gezien als een gezondere vervanging van gewone sigaretten.

*Universiteit van Rochester Medical Center, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Oncotarget

...VITIS
voor gezond tandvlees en natuurlijk witte tanden

Vapen kan niet alleen je tanden verkleuren, het verhoogt ook het risico op tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ernstigere tandvleesaandoening). Wanneer je stopt met roken verminder je de ontstekingsreactie van je tandvlees waardoor je tandvlees sterker wordt.

  • Professionele mondverzorging in huis
  • Bewezen effectief
  • Aanbevolend door mondzorgprofessionals

Bestel bij Plein.nl 

Samenwerking DENTAID en SineFuma

DENTAID BeNeLux en SineFuma hebben de handen ineen geslagen om de bewustwording te vergroten over de negatieve gevolgen van roken op de mondgezondheid. Met als doel: een rookvrij leven. SineFuma biedt stoppen-met-roken begeleiding en  om rokers te helpen met stoppen én dit ook vol te houden. Zij bieden individuele en groepsbegeleiding aan, die volledig wordt vergoed vanuit de  basisverzekering* . DENTAID BeNeLux helpt om de mond weer gezond te maken met haar kennis en advies voor de juiste dagelijkse mondzorg-routine met producten van onder meer VITIS, INTERPROX en HALITA.

*Een stoppen-met-roken begeleidingstraject wordt één keer per jaar door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering volledig vergoed zonder eigen risico.

Gun jezelf een betere mondgezondheid...

...met HALITA Tongreiniger
voor een frisse adem

Roken veroorzaakt een slechte adem en laat een onaangename geur achter in de mond.  Het reinigen van de tong hoort bij een complete mondverzorging. De Halita tongreiniger:

  • Reinigt effectief de tong.
  • Is gebruiksvriendelijk.
  • Verwijdert de plaquelaag en bacteriën van de tong.
  • Verbetert de mondhygiëne.
  • Zorgt voor een langdurig frisse adem.

...met Interprox interdentaal borsteltjes 
voor een schoon gebit 

Tandvleesproblemen en cariës (gaatjes) beginnen vaak in de ruimten tussen tanden en kiezen. Het is daarom belangrijk deze ruimten vrij van tandplaque te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit het beste gedaan kan worden met interdentaal borstels.

  • Interprox heeft een ruim assortiment interdentaal borsteltjes die geschikt zijn voor bijna elke ruimte tussen tanden en kiezen.
  • Vraag jouw mondhygiënist advies voor de juiste maat interdentaal borsteltje.

Bekijk hier meer tips voor een goede mondverzorging!