Overslaan en naar de inhoud gaan

Roken en mondverzorging


Roken: We weten allemaal dat dat niet goed is voor de gezondheid. In voorlichtingscampagnes wordt vaak gewezen op de gevaren voor bijvoorbeeld je hart en je
longen. Maar wist je dat roken (en vapen) ook een negatief effect heeft op de gezondheid van je mond?

persoon met slechte mondgezondheid door roken

Mondgezondheid en roken 

Ben je een roker, maar wil je gaan stoppen of ben je recent gestopt? Dan kunnen je mond en je gebit wel wat extra aandacht gebruiken. Wat doet roken precies met je mond? Wat voor mondproblemen die zijn ontstaan als gevolg van roken en wat kun je hier aan doen? Lees meer of ga direct naar onze producten.

Bekijk VITIS Gezond Tandvlees Bekijk VITIS Whitening

vrouw met verkleurde tanden door roken

Mondverzorging bij rokers


Het beste voor een goede mondgezondheid is om niet te roken of om te stoppen met roken. Daarnaast is het goed om de mond extra aandacht te geven om zo de kans op mondgezondheidsproblemen te verkleinen. Tabaksproducten, zoals sigaretten, kunnen leiden tot diverse mondaandoeningen die ontstaan door een slechtere doorbloeding van het
tandvlees. Bovendien kan roken het genezingsproces na tandheelkundige ingrepen vertragen, waardoor je mond vatbaarder wordt voor infecties. Je mond verdient extra aandacht, want een goede mondweerstand is ook goed voor je algehele weerstand.

Mondproblemen bij rokers

Roken heeft op verschillende manieren invloed op de mondgezondheid. Wat voor mondproblemen kunnen ontstaan als gevolg van roken?

Tandvleesaandoeningen

Door onder andere een slechtere doorbloeding in de mond, hebben rokers een verhoogd risico op tandvleesontsteking (gingivitis) wat kan leiden tot ernstige ontsteking van het kaakbot. Dit kan zorgen voor bloedend tandvlees, botafbraak rond de tanden en zelfs verlies van tanden en/of kiezen.

Lees meer over gingivitisLees meer over parodontitis 

Tandplaque

Rokers hebben over het algemeen meer last van tandplaque dan niet-rokers. tandplaque is een dunne, kleverige laag bacteriën die zich op de tanden vormt en, als het niet regelmatig wordt verwijderd, kan leiden tot tandvleesproblemen en tandbederf. Roken verhoogt de productie van tandplaque omdat tabaksrook chemicaliën bevat die de speekselproductie verminderen. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van voedselresten en bacteriën uit de mond.

Lees meer over tandplaque


Gaatjes (cariës)

Roken verhoogt de kans op het krijgen van gaatjes (cariës). Omdat rokers sneller last hebben van tandplaque en een lagere mondweerstand hebben, is de mond vatbaarder voor gaatjes (cariës).

Lees meer over gaatjes (cariës) 


Verkleuring van tanden

Nicotine en teer in tabaksrook kunnen leiden tot gele of bruine verkleuring van de tanden.

Lees meer over verkleurde tanden


Slechte adem

Roken kan een onaangename, slechte of stinkende adem veroorzaken. Niet alleen door meer bacteriën in de mond, maar ook omdat roken de productie van speeksel afremt. Speeksel heeft een belangrijke rol in het reinigen van de mond.

Lees meer over stinkende adem


Vertraagde wondgenezing

Roken vertraagt het genezingsproces na tandheelkundige ingrepen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een implantaat of een tandvleesbehandeling. Dit heeft meerdere oorzaken, waaronder: verminderde bloedtoevoer, minder rode bloedcellen in het bloed die verantwoordelijk zijn voor de toevoer van zuurstof en een verlaagde weerstand.


Mondkanker

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van mond- en keelkanker, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de mondgezondheid en algemene gezondheid.

Ondersteuning mondzorg rokers 


Hoe kun je je mondgezondheid verbeteren? Het allerbeste is uiteraard om niet of om te stoppen met roken. Hier wat tips om goed voor je mond te zorgen.

Goede mondhygiëne

Zorg voor een goede mondhygiëne en reserveer voldoende tijd om grondig en op de juiste wijze je tanden te poetsen. Zorg dat je naast het poetsen ook goed tussen je tanden en
kiezen schoonmaakt met ragers en mondspoeling. Hoe je dat doet? Hier een handig stappenplan voor een complete mondverzorging.

Regelmatige tandheelkundige controles

Plan regelmatige afspraken voor controles en professionele gebitsreiniging bij de tandarts en mondhygiënist. Mondzorgprofessionals kunnen vroegtijdig mondproblemen identificeren en advies geven over de juiste mondverzorging.

Voldoende water drinken

Drink veel water om de mond gehydrateerd te houden en het risico op een droge mond te verminderen.

Monitoren van veranderingen in de mond

Let op veranderingen in de mond, zoals wondjes die niet genezen, kleurveranderingen in het slijmvlies, of ongewone pijn. Meld deze veranderingen onmiddellijk bij je tandarts.

Begeleiding

Wil je gaan stoppen met roken? Vraag je huisarts of mondzorgprofessional om advies. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste begeleiding.

VITIS Gezond Tandvlees en VITIS Whitening

Roken kan niet alleen je tanden verkleuren, het verhoogt ook het risico op
tandvleesaandoeningen.

Veelgestelde vragen over mondgezondheid en roken

+ Wat kan ik doen tegen een slechte adem door het roken?

- Naast het stoppen met roken, kun je ook wat doen aan je slechte adem door te zorgen voor een goede mondhygiëne.

Kijk hier voor meer uitleg
 

+ Welke producten kan ik als roker gebruiken om mijn gebit te verzorgen?

- Roken kan niet alleen je tanden verkleuren, het verhoogt ook het risico op tandvleesaandoeningen. Gebruik VITIS Gezond Tandvlees voor de dagelijkse verzorging van kwetsbaar tandvlees. Gebruik VITIS Whitening voor herstel van de natuurlijk witte kleur van tanden en kiezen.

+ Door het roken zijn mijn tanden verkleurd. Wat kan ik hieraan doen?

- Je kunt je gebit reinigen en verzorgen met VITIS Whitening.

Lees meer over verkleurde tanden