Overslaan en naar de inhoud gaan

Doorkomende melktandjes

Pijn bij doorkomende melktandjes: leuk is het niet voor je baby, maar wel heel normaal. Anders dan bij andere soorten pijn in de mond, is dit geen teken dat er iets mis is. Integendeel: je baby maakt een belangrijke ontwikkeling door.

VITIS Baby geeft verlichting bij doorkomende tandjes

baby met doorkomende melktanden

Alles over doorkomende melktandjes

Na eerst een paar maanden tandenloos door het leven te zijn gegaan, zal je kindje vanaf ongeveer 6 maanden de eerste tandjes krijgen. Een grote verandering voor je baby, maar ook voor jou! Het doorbreken van de tandjes kan samengaan met wat ongemak, Je baby heeft wat pijn in de mond en kan er onrustig van zijn. Hoe lang houdt dit aan? En wat kun je hier aan doen? We vertellen je hier graag meer over hoe je de signalen bij je baby herkent, wat je kunt doen om de pijn van de doorkomende tandjes en kiezen te verzachten en hoe het verloop van het doorkomen van het melkgebit is. 

Inhoud

Hoe herken je doorkomende tandjes?

Het verschilt per baby hoeveel last ze ervan hebben. Je kunt duidelijk aan je baby merken wanneer de eerste tandjes zich aankondigen. Je baby krijgt rode wangen, huilt wat meer, is hangerig, kwijlt, kauwt  en bijt op een speentje (of op jouw vinger, au!) of wrijft in het gezicht. Ook kan je baby wat last krijgen van diarree.  

Aan het tandvlees kun je het ook zien. Het kan bleek van kleur zijn, dan schijnt het onderliggende tandje al door. Of het kan juist rood zijn door wat irritatie. En dan ineens is het daar: een wit streepje door het tandvlees heen. Het eerste tandje is doorgebroken! 

Oorzaken van pijn en ongemak bij doorkomende tandjes

Het doorkomen van tanden en kiezen kan best pijn doen. De ene keer meer dan de andere. Wat veroorzaakt eigenlijk de pijn?

Zwelling in het tandvlees

Omdat de nog niet doorgekomen tandjes onder het tandvlees aan het groeien zijn, komt er veel druk te staan op het tandvlees. Hierdoor gaat het wat zwellen en dat veroorzaakt pijn. Wanneer de eerste kiezen doorkomen, zal je dreumes hier wat meer last van hebben dan bij de allereerste tandjes. Het oppervlak van een kies is immers groter en zal dus meer druk op het tandvlees uitoefenen. 

Andere ontlasting en luieruitslag 

Bij het doorkomen van de tandjes, wordt er ook meer speeksel geproduceerd. Dit heeft een licht pijnstillende werking. Je baby kwijlt wat meer, maar slikt ook een deel van dit speeksel door. En dit zorgt voor dunnere ontlasting. Deze ontlasting kan wat zuur zijn (ook weleens ‘tandenpoep’ genoemd), waardoor je baby last van luieruitslag kan krijgen. 

Pijn bij doorkomende tandjes voorkomen en behandelen

Wat kun je doen om de ongemakken van de doorkomende tandjes wat te verzachten?

Verkoelende gel van VITIS Baby 

Om de pijn bij het doorbreken van de tandjes wat te verlichten, kun je het tandvlees zachtjes inwrijven met de verkoelende gel van VITIS Baby. De gel kalmeert en verzorgt het tandvlees en geeft direct verlichting bij de doorbraak van de eerste tandjes. VITIS Baby bevat geen schuimmiddel en is vrij van gluten, lactose en is vegan. 

Masseren 

Wanneer je wat verkoelende gel van VITIS Baby op de doorkomende tandjes smeert, kun je de gevoelige plek ook voorzichtig masseren. Dit kan met het speciaal meegeleverde massageborsteltje wat je over je vinger kunt schuiven. 

Bijtring 

Bij het doorkomen van de tandjes krijgt je kindje een bijtbehoefte. Je kunt hiervoor een bijtring geven. Tip: leg deze tussendoor in de koelkast. Dan geeft het ook wat verkoeling. Laat je kindje liever niet op een fopspeentje bijten. Deze is hier niet voor gemaakt en er kunnen gaatjes inkomen of stukjes los komen. 

Knuffel 

Als je kindje zich niet helemaal lekker voelt, is wat extra aandacht ook heerlijk. Er gaat niets boven een knuffel van papa of mama. 

Van eerste tandje naar compleet melkgebit

<<hier nog een beeld toevoegen van de volgorde en duur van het doorkomen van de melktandjes>>

 

VITIS Baby

Verlicht ongemak tijdens het doorkomen van de eerste tandjes.

  • Kalmeert en verzorgt het tandvlees bij de doorbraak van de eerste tandjes
  • Beschermt het mondslijmvlies
  • Bevat geen schuimmiddel en is vrij van gluten, dierlijke bestanddelen en lactose
  • Inclusief handig tandvleesmassage-borsteltje bij de gel-balsem
  • Speciale tandenborstel voor het poetsen van de eerste tandjes

Bestel VITIS Baby

Veelgestelde vragen over pijn bij doorkomende tandjes

+ Is het normaal dat mijn baby pijn heeft bij de doorkomende tandjes of kiezen?  

Ja, dat is heel normaal. Dit komt doordat de tandjes bij het doorkomen veel druk geven op het tandvlees. Bij het doorkomen van kiezen is dat zelfs nog wat meer, dit is immers een groter oppervlak dat door het tandvlees heen moet. 

+ Kun je iets doen tegen de pijn bij doorkomende melktanden?

Je kunt bij je baby de pijn wat verzachten door het zachtjes in te smeren met VITIS Baby. Meer tips? Lees: Pijn bij doorkomende tandjes voorkomen en behandelen.

+ Hoelang duurt het doorkomen van het melkgebit?

De eerste melktandjes komen door als je kind ongeveer 6 maanden oud is en het melkgebit is compleet als je kind tussen de 2,5 en 3 jaar oud is. Meer informatie vind je hier.