Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanderosie

Tanderosie is slijtage van je tanden door het oplossen van het tandglazuur. Wanneer je hier niks aan doet kan je tandglazuur volledig verdwijnen. Door onze veranderende eetgewoonten neemt tanderosie onder de bevolking steeds meer toe. Op deze pagina lees je hoe je tanderosie op tijd kunt herkennen en voorkomen.

VITIS Anticaries bij tanderosie

vrouw zonder tanderosie

Alles over tanderosie

Bij tanderosie is het tandglazuur op je gebit ernstig aangetast of zelfs helemaal opgelost en dit heeft ernstige gevolgen voor je gebit. Zonder tandglazuur zijn je tanden onbeschermd. Dit zorgt ervoor dat je tandbeen (dentine) wordt aangetast en uiteindelijk ook de pulpa (tandholte). Hierdoor kan je tand uiteindelijk afsterven.  

Hoe kun je dit voorkomen? En wat kun je doen als je beginnende tanderosie hebt?

Inhoud

Hoe herken je tanderosie?  

Tanderosie is een sluipend gevaar: het kan beginnen zonder dat je er erg in hebt. Signalen waar je alert op moet zijn: gevoelige tanden of pijnlijke tanden bij eten of drinken. 

Ook het uiterlijk van je tanden verandert: er ontstaan holtes in je tanden of aan de snijranden. Ook zal de kleur van je tand veranderen naar gelig tot bruin. Dit komt doordat de onderliggende dentine, het binnenste zachte deel van je tand, zichtbaar wordt. Je kunt het ook zien aan de randen van je tanden, deze kunnen doorzichtig worden, van vorm veranderen of dunner worden. Bij twijfel of klachten? Raadpleeg je mondzorgprofessional.

vruchtensappen veroorzaken tanderosie

Oorzaken van tanderosie

Tanderosie ontstaat door zuuraanvallen op je tanden. Nu heeft iedereen dagelijks te maken met zuuraanvallen. Iedere keer dat je wat eet of drinkt, krijg je een zuuraanval. Wanneer je een normaal eet- en drinkpatroon hebt en dagelijks je tanden goed poetst, is er niks aan de hand. Maar er zijn situaties waarin je mond te veel zuurstoten krijgt en daardoor niet kan herstellen. We noemen hier de belangrijkste oorzaken. 

Intrinsieke zuren

We spreken van intrinsieke zuren wanneer er maaginhoud met maagzuur in je mond komt. Dit gebeurt wanneer je moet overgeven / braken. Ook hiervoor geldt dat een enkele keer niet kwaad kan, maar het wordt anders wanneer dit vaak gebeurt. Zoals bijvoorbeeld bij oprispingen of bij mensen die vaak overgeven (denk aan bij eetstoornissen). 

Frisdranken en vruchtensappen

Vruchtensappen en frisdranken bevatten veel zuren. Omdat er ook veel suikers in zitten, proef je dit niet direct en dus worden het ook wel ‘verborgen zuren’ genoemd. Wanneer je hier door de dag heen steeds van drinkt, krijgen je tanden te veel zuuraanvallen.

vinologen last van tanderosie

Werkomstandigheden

Je zou het niet meteen denken, maar je werkomstandigheden kunnen een oorzaak zijn van tanderosie. Een voorbeeld? Beroepen waarbij je veel moet proeven, zoals een vinoloog. Maar ook mensen die in hun werk veel in aanraking komen met zure dampen: de voedselindustrie, de metaalbewerkingsindustrie en bijvoorbeeld bij bedrijven waar batterijen of accu’s worden gemaakt.

Tanderosie behandelen en voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Bij tanderosie is dit zeker het geval. Heb je eenmaal tanderosie in een vergevorderd stadium en is je tandglazuur helemaal opgelost, komt dit niet meer terug met tandbederf tot gevolg. Wanneer je in je dagelijkse mondverzorging rekening houdt met onderstaande punten, krijgt tanderosie minder kans. 

Frisdrank werkt tanderosie in de hand

1. Beperk zuuraanvallen

Zorg ervoor dat je het aantal zuuraanvallen op je gebit zo veel mogelijk beperkt. Hou maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag aan, zeker als dit gaat om voedingsmiddelen met zuren of suikers. De ‘boosdoeners’ zijn onder meer fruit, fruitsappen, sport- en energiedrankjes, frisdranken, voedingsmiddelen met azijn- of citroenzuur. Geef tussen deze eet- of drinkmomenten door je mond de tijd om met het eigen speeksel de zuuraanval te verwerken. Houd zure etenswaren of drankjes zo kort mogelijk in je mond. Spoel na het eten of drinken van iets zoets of zuurs je mond met water of met melk. Tussendoor water drinken is sowieso altijd goed. Maar dan uiteraard zonder een schijfje citroen erin!

2. Gevolgen van Intrinsieke zuren in je mond beperken

Er zijn diverse oorzaken te benoemen waardoor je maagzuur in je mond krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld door spijsverteringsproblemen vaak oprispingen hebt. Of door medicijngebruik of een prille zwangerschap veel moet overgeven. Dat is al vervelend genoeg, maar is ook nog eens slecht voor je tanden. Aan deze zuuraanvallen kun je helaas niet altijd direct wat doen. Wel kun je de schade aan je tanden beperken door je mond hierna goed te spoelen met water of melk.

Goede mondverzorging

Om tanderosie zo min mogelijk kans te geven, is het belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne. Maak van het poetsen, reinigen tussen je tanden, spoelen en je tong reinigen een dagelijks ritueel. 

Let op: ook bij goede mondhygiëne kan tanderosie voorkomen. Als het tandoppervlak goed schoon is, kan het zuur sterker op het tandglazuur inwerken. Heb je net iets zuurs gegeten of gedronken, kun je naspoelen met water of melk. Wacht ook minimaal een uur voordat je je tanden gaat poetsen. Gebruik hierbij VITIS Anticariës, dat zorgt voor een beschermend laagje. En poets op de juiste manier. In deze video leggen we je uit hoe je dat doet:

Tips tegen tanderosie

Hier nog een aantal handige tips om de strijd met zuurstoten aan te gaan: 

  • Drink met een rietje
  • Beperk het aantal keren eten en drinken per dag
  • Drink niet-erosieve drankjes zoals water, thee en melk
  • Houd zuur voedsel of zure drankjes zo kort mogelijk in de mond
  • Drink een glas zo snel mogelijk achter elkaar leeg
  • Kauw niet op vitamine-C tabletten en zure voedingssupplementen, maar slik ze meteen door
  • Spoel na het nuttigen van zure voedingsmiddelen met water of melk na
  • Poetsen na zuur in de mond? Wacht een uur
  • Gebruik een zachte tandenborstel
  • Spoel met een natriumfluoride mondspoelmiddel met een veilige pH-waarde

Veelgestelde vragen over tanderosie

+ Hoe weet ik of ik tanderosie heb? 

Wanneer er sprake is van tanderosie kunnen je tanden gelig en doorschijnend worden. Ook kan kauwen pijnlijk worden. Wees alert op signalen van beginnende tanderosie. Je leest er hier meer over het herkennen van tanderosie.

+ Is tanderosie gevaarlijk? 

Ja, tanderosie is gevaarlijk voor je gebit. Wanneer je vergevorderde tanderosie hebt, betekent dit dat je tandglazuur volledig is opgelost en je tanden zullen bederven. Neem de signalen daarom serieus. Hoe herken je tanderosie?

+ Is tanderosie te genezen? 

Wanneer bij vergevorderde tanderosie je tandglazuur volledig is opgelost, komt dit helaas niet meer terug. Het is daarom belangrijk om dit te voorkomen. Daar kun je gelukkig wel wat aan doen: Tanderosie voorkomen en behandelen.

+ Hoe voorkom ik tanderosie? 

Het belangrijkste bij het voorkomen van tanderosie is het beperken van zuuraanvallen op je tanden. Lees meer