Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanderosie

Slijtage van je tanden door het oplossen van het tandglazuur staat bekend als tanderosie. Wanneer je hier niks aan doet, kan je tandglazuur volledig verdwijnen. De tandpasta van VITIS Anticaries gaat tanderosie tegen. 

VITIS Anticaries bij tanderosie

Tanderosie slijtage tanden

Alles over tanderosie

Bij tanderosie is het tandglazuur op je gebit ernstig aangetast of zelfs helemaal opgelost en dit heeft ernstige gevolgen voor je gebit. Zonder tandglazuur zijn je tanden onbeschermd. Dit zorgt ervoor dat je tandbeen (dentine) wordt aangetast en uiteindelijk ook de pulpa (tandholte). Hierdoor kan je tand uiteindelijk afsterven.  

In deze tekst lees je meer over het herkennen van tanderosie en tips om het te voorkomen. 

Inhoud

vitis anticaries tandpasta

Bestrijd tanderosie met VITIS Anticaries Tandpasta

VITIS Anticaries tandpasta geeft een optimale dagelijkse ondersteuning van de mondhygiëne bij de bestrijding van tanderosie en cariës (gaatjes). VITIS Anticaries herstelt, versterkt en remineraliseert het tandglazuur. VITIS Anticaries herstelt onregelmatigheden en scheurtjes in het tandoppervlak en vormt een beschermend laagje dat uw gebit beschermt tegen zuuraanvallen.

  • Beschermt tegen gaatjes en gaat tanderosie tegen
  • Herstelt, versterkt en remineraliseert het tandglazuur
  • Vormt een erosiebestendig en beschermend laagje
  • Beschermt het tandglazuur tijdens zuuraanvallen
  • Aangename smaak

VITIS Anticaries tandpasta is te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.: 

Bestel bij PleinBestel bij Tandenborstel.com

tanderosie gebit

Wat is tanderosie?

Slijtage van je tanden door het oplossen van tandglazuur, noemen we tanderosie. Het oplossen van het oppervlak kan worden veroorzaakt door zuren uit eten en drinken, maar ook door zuren uit de maag. Het uiterlijk vertoon van de tanden kan vervolgens in negatieve vorm worden aangetast. Neem tanderosie serieus, want aangetast tandglazuur kan op den duur volledig verdwijnen en komt niet meer terug. Het is dus belangrijk om tanderosie in een vroeg stadium te herkennen, maar liever helemaal te voorkomen. 

Tanderosie herkennen

Tanderosie is een sluipend gevaar: het kan beginnen zonder dat je er erg in hebt. Beginnende tanderosie moet zo snel mogelijk gesignaleerd worden, zodat je de slijtage nog tegen kan afzwakken. Signalen waar je alert op moet zijn:

  • Gevoelige tanden of pijnlijke tanden bij eten of drinken
  • Ontstaan van holtes in je tanden of aan de snijtanden
  • Kleur van je tanden verandert naar gelig tot bruin door onderliggende dentine (het binnenste gedeelte van je tand) dat zichtbaar wordt
  • De randen van je tand worden doorzichtig, veranderen van vorm of worden dunner

Twijfel je over je klachten? Tanderosie herkennen kan ook altijd tijdens een bezoek aan een mondzorgprofessional. 

vruchtensappen veroorzaken tanderosie

Oorzaken van tanderosie

Tanderosie ontstaat door zuuraanvallen op je tanden. Nu heeft iedereen dagelijks te maken met zuuraanvallen. Iedere keer dat je wat eet of drinkt, krijg je een zuuraanval. Wanneer je een normaal eet- en drinkpatroon hebt en dagelijks je tanden goed poetst, is er niks aan de hand. Maar er zijn situaties waarin je mond te veel zuurstoten krijgt en daardoor niet kan herstellen. We noemen hier de belangrijkste oorzaken. 

1. Intrinsieke zuren

We spreken van intrinsieke zuren wanneer er maaginhoud met maagzuur in je mond komt. Dit gebeurt wanneer je moet overgeven / braken. Ook hiervoor geldt dat een enkele keer niet kwaad kan, maar het wordt anders wanneer dit vaak gebeurt. Zoals bijvoorbeeld bij oprispingen of bij mensen die vaak overgeven (denk aan bij eetstoornissen). 

2. Frisdranken en vruchtensappen

Vruchtensappen en frisdranken bevatten veel zuren. Omdat er ook veel suikers in zitten, proef je dit niet direct en dus worden het ook wel ‘verborgen zuren’ genoemd. Wanneer je hier door de dag heen steeds van drinkt, krijgen je tanden te veel zuuraanvallen.

3. Werkomstandigheden

Je zou het niet meteen denken, maar je werkomstandigheden kunnen een oorzaak zijn van tanderosie. Een voorbeeld? Beroepen waarbij je veel moet proeven, zoals een vinoloog. Maar ook mensen die in hun werk veel in aanraking komen met zure dampen: de voedselindustrie, de metaalbewerkingsindustrie en bijvoorbeeld bij bedrijven waar batterijen of accu’s worden gemaakt.

Tips om tanderosie te voorkomen

Hier nog een aantal handige tips om de strijd met zuurstoten aan te gaan: 

  • Drink met een rietje
  • Beperk het aantal keren eten en drinken per dag
  • Drink niet-erosieve drankjes zoals water, thee en melk
  • Houd zuur voedsel of zure drankjes zo kort mogelijk in de mond
  • Gebruik VITIS Anticaries Tandpasta
  • Kauw niet op vitamine-C tabletten en zure voedingssupplementen, maar slik ze meteen door
  • Spoel na het nuttigen van zure voedingsmiddelen met water of melk na
  • Poetsen na zuur in de mond? Wacht een uur
  • Gebruik een zachte tandenborstel
  • Spoel met een natriumfluoride mondspoelmiddel met een veilige pH-waarde

Behandeling van tanderosie

Voorkomen is beter dan genezen, en bij tanderosie is dit zeker het geval. Tanderosie is namelijk niet echt te behandelen; als je tandglazuur eenmaal volledig is opgelost, komt het niet meer terug, wat uiteindelijk kan leiden tot tandbederf. Daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Door in je dagelijkse mondverzorging rekening te houden met de volgende punten, geef je tanderosie minder kans:

Frisdrank werkt tanderosie in de hand

1. Beperk zuuraanvallen

Zorg ervoor dat je het aantal zuuraanvallen op je gebit zo veel mogelijk beperkt. Hou maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag aan, zeker als dit gaat om voedingsmiddelen met zuren of suikers. De ‘boosdoeners’ zijn onder meer fruit, fruitsappen, sport- en energiedrankjes, frisdranken, voedingsmiddelen met azijn- of citroenzuur. Geef tussen deze eet- of drinkmomenten door je mond de tijd om met het eigen speeksel de zuuraanval te verwerken. Houd zure etenswaren of drankjes zo kort mogelijk in je mond. Spoel na het eten of drinken van iets zoets of zuurs je mond met water of met melk. Tussendoor water drinken is sowieso altijd goed. Maar dan uiteraard zonder een schijfje citroen erin!

2. Gevolgen van intrinsieke zuren in je mond beperken

Er zijn diverse oorzaken te benoemen waardoor je maagzuur in je mond krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld door spijsverteringsproblemen vaak oprispingen hebt. Of door medicijngebruik of een prille zwangerschap veel moet overgeven. Dat is al vervelend genoeg, maar is ook nog eens slecht voor je tanden. Aan deze zuuraanvallen kun je helaas niet altijd direct wat doen. Wel kun je de schade aan je tanden beperken door je mond hierna goed te spoelen met water of melk.

3. Goede mondverzorging

Om tanderosie zo min mogelijk kans te geven, is het belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne. Maak van het poetsen, reinigen tussen je tanden, spoelen en je tong reinigen een dagelijks ritueel. 

Let op: ook bij goede mondhygiëne kan tanderosie voorkomen. Als het tandoppervlak goed schoon is, kan het zuur sterker op het tandglazuur inwerken. Heb je net iets zuurs gegeten of gedronken, kun je naspoelen met water of melk. Wacht ook minimaal een uur voordat je je tanden gaat poetsen. Gebruik hierbij VITIS Anticariës, dat zorgt voor een beschermend laagje. 

Beste tandpasta tegen tanderosie

Ben je op zoek naar de beste tandpasta tegen tanderosie? VITIS Anticaries Tandpasta geeft een optimale dagelijkse ondersteuning van de mondhygiëne en gaat tanderosie tegen. 

Veelgestelde vragen over tanderosie

+ Hoe weet ik of ik tanderosie heb? 

Wanneer er sprake is van tanderosie kunnen je tanden gelig en doorschijnend worden. Ook kan kauwen pijnlijk worden. Wees alert op signalen van beginnende tanderosie. Je leest er hier meer over het herkennen van tanderosie.

+ Is tanderosie gevaarlijk? 

Ja, tanderosie is gevaarlijk voor je gebit. Wanneer je vergevorderde tanderosie hebt, betekent dit dat je tandglazuur volledig is opgelost en je tanden zullen bederven. Neem de signalen daarom serieus. 

+ Is tanderosie te genezen? 

Wanneer bij vergevorderde tanderosie je tandglazuur volledig is opgelost, komt dit helaas niet meer terug. Het is daarom belangrijk om dit te voorkomen. Lees meer over alle tips

+ Hoe voorkom ik tanderosie? 

Het belangrijkste bij het voorkomen van tanderosie is het beperken van zuuraanvallen op je tanden.