Overslaan en naar de inhoud gaan

Tandpijn

Tandpijn of kiespijn. Daar zit niemand op te wachten. Er wordt weleens gezegd dat kiespijn als een van de vervelendste soorten pijn wordt ervaren. Je kan tand- of kiespijn hebben na een bezoek aan de tandarts of kaakchirurg. Bijvoorbeeld als je een wortelkanaalbehandeling hebt gehad. Maar er zijn meerdere oorzaken van tandpijn.

VITIS Sensitive helpt bij tandpijn

tandpijn bij een vrouw

Alles over tandpijn 

Tand- of kiespijn is geen pretje. Het is een zeurende zenuwpijn, het tintelt en het klopt. Je voelt het eigenlijk in je hele hoofd. Om chagrijnig van te worden. Een pijnstiller zoals ibuprofen kan verlichting geven, maar soms is dat niet genoeg. Houdt de pijn meerdere dagen aan? Blijf je gevoelige tanden houden? En wanneer moet je je tandarts gaan bellen? Wat kun je doen om tandpijn of kiespijn te voorkomen? We vertellen je er meer over. 

Inhoud

VITIS Sensitive helpt bij tandpijn

Wat is tandpijn?

Tandpijn is een onaangename sensatie of pijn die wordt gevoeld in de mond als gevolg van problemen met de tanden of het tandvlees. Het kan variëren van milde ongemakken tot ernstige, scherpe of kloppende pijn. Ook de duur en de intensiteit van de pijn kan verschillen. Als je last hebt van aanhoudende tandpijn, raden we je aan om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Tandpijn negeren kan leiden tot verdere complicaties en schade aan je gebit.

Zo herken je tandpijn:

 • Een scherpe, kloppende of stekende pijn: Tandpijn wordt vaak beschreven als een scherpe, kloppende of stekende pijn die zich specifiek in een tand of een gebied van de mond bevindt.
 • Gevoeligheid voor warme en koude dranken of voedsel: Gevoelige tanden kan een teken zijn van tandpijn. 
 • Pijn bij het kauwen: Als kauwen pijnlijk is en, kan dit duiden op tandproblemen.
 • Zwelling of roodheid van het tandvlees: Ontstoken tandvlees kan een teken zijn van tandvleesaandoeningen of een infectie.
 • Slechte adem of een slechte smaak in de mond: Dit kan wijzen op een infectie, zoals een abces in de mond.
 • Pijn die uitstraalt naar het oor of de kaak: Tandpijn kan soms uitstralen naar andere delen van het gezicht, zoals het oor, de kaak of de wang.
 • Zichtbare tekenen van tandproblemen: Als je zichtbare tekenen van tandbederf, tandbreuken, scheurtjes, of andere problemen in je mond opmerkt, kan dit wijzen op tandpijn.
gevoelig tandvlees kan ook tandpijn geven

Oorzaken van tandpijn of kiespijn

Tandpijn of kiespijn kan langzaam komen opzetten, maar het kan ook acuut ontstaan, afhankelijk van de oorzaak. We lichten de veelvoorkomende oorzaken hieronder toe. 

Ontsteking

Heb je een zeurende pijn, is je tandvlees rondom de pijnlijke tand of kies rood en opgezwollen? Een dikke pijnlijke wang? Dan is de kans groot dat je een ontsteking of abces hebt. Dit kan optreden in het tandvlees, maar ook in de tandwortel of de kaak. Dan is er één advies: ga langs je tandarts.

Lees meer over ontstoken tandvlees

Tanderosie

Wanneer je tandglazuur ernstig is aangetast, zijn je tanden erg kwetsbaar. Erosie ontstaat als je tandglazuur te veel in aanraking is geweest met zuren. Pijn kan optreden bij het kauwen, poetsen of je voelt het continu.

Lees meer over tanderosie

Gaatjes (cariës)

Krijg je bij het kauwen of als je tand in aanraking komt met iets kouds of zoets ineens een pijnscheut? Goede kans dat daar een gaatje, of cariës zit.

Lees meer over gaatjes (cariës)

Parodontitis

Wanneer er tandplaque en bacteriën op je tandhalzen achterblijven, kan je tandvlees hierdoor gaan ontsteken (gingivitis). Als dit niet behandeld wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden en ook het onderliggende tandbeen en kaakbot aantasten. Je spreekt dan van parodontitis. 

Lees meer over parodontitis

Gevoelige tanden

Wanneer je last hebt van gevoelige tanden, komen je tandhalzen bloot te liggen. Deze hebben geen glazuur en zijn erg gevoelig voor warmte en kou.

Lees meer over gevoelige tanden

poetsen-spoelen-ragers helpen bij tandpijn

Tandpijn voorkomen en behandelen

Wat kun je doen om tandpijn of kiespijn te verhelpen en liever nog te voorkomen? 

1. Goede mondhygiëne

Veel van de oorzaken van tandpijn, bijvoorbeeld gaatjes ontstaan door een slechte mondhygiëne. Het belangrijkste advies om deze problemen te voorkomen, is dan ook om de mond goed te verzorgen: poetsen + spoelen + interdentale ruimten reinigen + tong reinigen.

Advies dagelijkse mondverzorging 

2. Bezoek tandarts of mondhygiënist

Heb je lichte pijn door bijvoorbeeld geïrriteerd tandvlees of tand- of kiespijn na een behandeling bij de tandarts of mondhygiënist? Je kunt dan een pijnstiller nemen en geef extra aandacht aan je mondzorg, vooral op de pijnlijke plekken. Houd de pijn langer dan een paar dagen aan of heb je acute pijn? Ga dan langs je tandarts of mondhygiënist. 

3. Gevoelige tanden

Heb je vooral last wanneer je tanden in aanraking komen met kou, warmte of iets zoets of zuurs? Dit komt onder andere voor bij terugtrekkend tandvlees, waardoor een deel van je tandwortel bloot komt te liggen. 

VITIS Sensitive

Verlicht effectief gevoelige tanden, herstelt en beschermt het tandglazuur.

 • Vormt een beschermende laag op blootliggende tandoppervlakken
 • Blokkeert de pijnprikkel na koud of warm eten en drinken
 • Versterkt het tandglazuur
 • Herstelt en verzorgt het tandvlees
 • Voorkomt cariës (gaatjes)

De effectiviteit van VITIS Sensitive is klinisch bewezen: 95% van de patiënten ervaart een vermindering van gevoelige tanden vanaf het eerste poetsmoment.

De VITIS Sensitive producten zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.: 

Bestel bij Etos Bestel bij Plein Bestel bij DA

Veelgestelde vragen tandpijn

+ Ik heb pijn in mijn mond en m’n wang is opgezwollen. Wat moet ik doen?

De zwelling in de wang wordt mogelijk veroorzaakt door een ontsteking in de kaak. Ga hier direct mee langs de tandarts. 

+ Kan tand- kiespijn ontstaan door te hard poetsen?

Wanneer je je tanden poetst met een harde tandenborstel en daarbij hard drukt, kan dit geïrriteerd tandvlees of tandpijn veroorzaken. Gebruik een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit. Klik hier voor duidelijke uitleg en poetsadvies.

+ Ik heb heftige tandpijn / kiespijn en ik wil de tandarts hier naar laten kijken, maar het is weekend of nacht. Wat moet ik doen? 

Wanneer je acute pijn in een tand of kies hebt, je je zorgen maakt en pijnstillers niet helpen, neem dan contact op met de tandartspraktijk. Via een bericht op het antwoordapparaat of via de website krijg je informatie welke tandarts er een nacht- of weekenddienst heeft.