Teruggetrokken tandvlees
Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van teruggetrokken tandvlees. Het zorgt ervoor dat je tandwortels bloot komen te liggen. Dit maakt je tanden kwetsbaar en gevoelig. Het kan zorgen voor pijnscheuten langs de rand van je tand. Ontdek wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt behandelen.
Alles over terugtrekkend tandvlees
Bij het eten van een ijsje of fruit voel je ineens een pijnscheut langs de rand van je tand. De gevoelige tanden krijg je omdat een tandwortel direct in aanraking komt met iets kouds of zuurs. Veel mensen hebben last van terugtrekkend tandvlees, ook wel gingivarecessie genoemd, waardoor een deel van de tandwortel bloot komt te liggen. Dit stuk van je tand is niet beschermd door een glazuurlaag.
Inhoud
Terugtrekkend tandvlees herkennen
Teruggetrokken tandvlees of terugtrekkend tandvlees is vaak goed zichtbaar. Teruggetrokken tandvlees geeft pijn, waardoor het belangrijk is om het in een vroeg stadium te herkennen. Hoe ziet terugtrekkend tandvlees eruit?
- De tand lijkt langer
- Tandvlees is gezwollen en/of rood van kleur
- Ruw tandoppervlakte
- Gevoeligheid bij het poetsen
- Gevoeligheid bij eten en drinken van koude, warme, zoete en/of zure producten
Oorzaken terugtrekkend tandvlees
Te hard poetsen
Veel mensen hebben de neiging om te hard te poetsen, zeker wanneer je een handtandenborstel gebruikt. Door een te grote druk op de harde en zachte weefsels in het tandvlees kun je hier schade aanbrengen. Dit wordt ook wel poetstrauma genoemd. Wanneer het tandvlees ernstig beschadigd is, zal het gaan terugtrekken.
Slechte mondhygiëne
Veel tandvleesproblemen ontstaan door bacteriën in de mond. Wanneer etensresten achterblijven in de mond, vormt dit tandplaque en op den duur tandsteen. Dit zit vaak aan de randen van de tand, dus tegen het tandvlees aan. Of de etensresten komen zelfs onder het tandvlees te zitten. Dit leidt tot infecties en ontstekingen, wat ervoor kan zorgen dat het tandvlees zich terug trekt.
Erfelijkheid
De aanleg en eigenschappen van je tandvlees zijn deels genetisch bepaald. Hebben jouw ouders veel last van teruggetrokken tandvlees, is het dus goed om hier alert op te zijn.
Vitaminetekort
Soms ontstaat teruggetrokken tandvlees door een vitaminetekort, met name bij een tekort van vitamine C. Je tandvlees heeft, net als de rest van je lijf, baat bij gezonde en gevarieerde voeding. Voor het binnenkrijgen van voldoende vitaminen kun je supplementen nemen, maar nog beter is om dit uit je voeding te halen. Kauwen op rauwe groenten is goed voor je gebit.
Roken
Wanneer je rookt, vernauwen je bloedvaten en verslechtert de doorbloeding van je tandvlees. De weerstand in je mond neemt af en je wordt vatbaarder voor infecties en ontstekingen aan je tandvlees. Door de slechte doorbloeding merk je dat pas later. Lees meer over de invloed van roken op je mondgezondheid.
VITIS Gezond Tandvlees voor kwetsbaar tandvlees
De meest complete formule voor de verzorging en bescherming van tanden en tandvlees.
Met een goede dagelijkse mondverzorging en producten met actieve ingrediënten, verminder je de kans op gingivitis, parodontitis en teruggetrokken tandvlees.
- Gaat tandvleesproblemen, zoals gevoelig tandvlees, effectief tegen
- Voor sterk en gezond tandvlees
- Vermindert de vorming van tandplaque
- Beschermt tegen cariës (gaatjes)
- Wetenschappelijk bewezen effectief
De VITIS Gezond Tandvlees producten zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.:
Terugtrekkend tandvlees behandelen en herstellen
Om terugtrekkend tandvlees te voorkomen, is goede dagelijkse verzorging van je tandvlees essentieel.
Goede mondverzorging
Het is belangrijk om de mond goed schoon te houden en de tanden op de juiste wijze te poetsen. Hoe ziet een goede dagelijkse mondverzorging er uit? Lees meer over de ondersteuning van mondhygiëne. Gebruik hierbij een tandpasta die ook het tandvlees verzorgt, zoals VITIS Gezond Tandvlees Tandpasta of VITIS Sensitive Tandpasta.
Leef gezond(er)
Naast een goede mondverzorging is het belangrijk om bewust met je algehele gezondheid om te gaan. Indien nodig, stop met roken, maar beperk ook de suikerinname en het eten van zure voeding.
Bezoek de tandarts of mondhygiënist
Om tandvleesproblemen te voorkomen, ga je minimaal twee keer per jaar langs de tandarts of mondhygiënist. Heb je last van teruggetrokken tandvlees, dan kan hij of zij je adviseren en helpen om te zorgen dat dit niet verergert.
Heb je één of meerdere tanden waarbij het tandvlees al is opgetrokken, zal dit niet meer terug groeien. Er zijn wel manieren om het te herstellen, zoals een tandvleestransplantatie. Je tandarts of mondhygiënist zal je hiervoor doorverwijzen naar een specialist.
Veelgestelde vragen over teruggetrokken tandvlees
+ Kan teruggetrokken tandvlees pijn veroorzaken?
- Ja, terugtrekkend tandvlees kan voor pijnscheuten. Deze gevoeligheid ontstaat vaak tijdens het poetsen of het eten/drinken van koude en warme producten.
+ Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken als ik last heb van teruggetrokken tandvlees?
- Veel klachten met terugtrekkend tandvlees ontstaan door te hard poetsen. Let er daarom op dat je een zachte tandenborstel gebruikt. Daarnaast is het goed om elektrisch te poetsen. Veel elektrische tandenborstels geven een signaal door middel van een geluid of een lampje wanneer je te veel druk uitoefent op je tand of tandvlees.
+ Kan terugtrekkend tandvlees ontstaan door te hard poetsen?
- Ja, dat kan. Bij het tandenpoetsen is het wel goed om de randen van je tanden mee te poetsen om daar tandplaque te verwijderen, maar doe dat met een zachte borstel.
+ Mijn tandvlees is rondom enkele tanden heel erg opgetrokken en ik vind dat geen mooi gezicht. Kan dit hersteld of opgevuld worden?
- Overleg dit met je tandarts of mondhygiënist. Er zijn verschillende ingrepen mogelijk om dit te herstellen. Mogelijk word je doorverwezen naar een specialis
+ Is teruggetrokken tandvlees omkeerbaar?
- Nee, teruggetrokken tandvlees is op natuurlijke wijze niet omkeerbaar. Wel is het mogelijk om middels een tandvleestransplantatie het tandvlees te herstellen.