Parodontitis
Parodontitis is een ernstige aandoening in de mond waarbij niet alleen je tandvlees, maar ook het kaakbot ontstoken is. Wanneer dit niet wordt behandeld, kan dit leiden tot tandverlies.
Alles over parodontitis
Iedereen heeft weleens last van ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd. Wanneer je hier niets aan doet, kan de ontsteking zich vanuit het tandvlees uitbreiden naar het kaakbot: Parodontitis. Hoe kun je dit voorkomen? En kan het behandeld worden? Je leest er hier meer over.
Inhoud
Wat is parodontitis?
Parodontitis is een ernstige aandoening in de mond, maar ontstaat niet van de ene op de andere dag.
Het begint met een ontsteking aan het tandvlees: gingivitis. Wanneer dit niet wordt behandeld, zal de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Dan spreek je van parodontitis. Bacteriën in tandplaque en tandsteen - wat ook vaak de veroorzakers van gingivitis zijn- kunnen verder uitbreiden in de pockets. Dit is de ruimte tussen je tand en het tandvlees. De ontsteking tast de vezels in de pocket aan, waardoor deze nog dieper wordt en er nog meer tandplaque in de pocket kan komen. Het kaakbot wordt afgebroken. Het “parodontium”, de tandheelkundige benaming voor het “ophangsysteem” in je mond, is beschadigd en zal zijn werk niet meer kunnen doen. Gevolg? De tand heeft geen houvast meer en zal er uit vallen.
Oorzaken van parodontitis
Aan parodontitis gaat gingivitis vooraf. De ontsteking, die begint in het tandvlees, kan meerdere oorzaken hebben.
Slechte mondhygiëne
Tandvleesproblemen ontstaan vaak door een slechte mondhygiëne. Etensresten die achter blijven in de mond en kunnen tandplaque en op den duur tandsteen veroorzaken. Dit zit vaak aan de randen van de tand, dus tegen het tandvlees aan. Of de etensresten komen zelfs onder het tandvlees te zitten. Dit leidt tot infecties en ontstekingen.
Hoe ziet een goede dagelijkse mondverzorging er uit?
Roken
Wanneer je rookt, vernauwen je bloedvaten en verslechtert de doorbloeding van het tandvlees. Je krijgt een slechtere mondweerstand en je wordt vatbaarder voor infecties en ontstekingen aan het tandvlees. Door de slechte doorbloeding merk je dat vaak te laat.
Lees meer over de invloed van roken op je mondgezondheid
Medische factoren
Er zijn verschillende medische oorzaken die het risico op parodontitis kunnen verhogen. Denk hierbij aan het gebruik van bepaalde medicijnen, als je diabetes hebt of als je lichaam veranderingen veranderingen doormaakt onder invloed van hormonen, zoals bijvoorbeeld een zwangerschap.
Stress
Er is een verband tussen stress en parodontitis. Stress kan het immuunsysteem beïnvloeden en ontstekingsreacties in het lichaam verergeren. Een studie uit 2012 in de Journal of Periodontal Research vond een vond tussen werkgerelateerde stress en de ernst van parodontale aandoeningen.
Parodontitis voorkomen en behandelen
Om parodontitis te voorkomen, is het het allerbelangrijkste om in actie te komen wanneer je symptomen van de voorloper van parodontitis, namelijk gingivitis hebt: geïrriteerd, rood, bloedend of gezwollen tandvlees. Door gingivitis tijdig te behandelen, voorkom je dat dit zich kan uitbreiden tot parodontitis.
Veelgestelde vragen over parodontitis
+ Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?
Wanneer je een ontsteking hebt aan het oppervlak van je tandvlees, spreek je van gingivitis. Laat je dit niet behandelen, kan de ontsteking uitbreiden naar het kaakbot. Dan spreek je van parodontitis.
+ Wat kan ik doen om parodontitis te voorkomen?
Je kunt parodontitis voorkomen door tijdig in actie te komen, wanneer je een beginnende ontsteking aan je tandvlees hebt. Zorg voor een goede mondhygiëne en laat de tandarts of mondhygiënist het tandplaque of tandsteen verwijderen. Zie ook Gingivitis voorkomen en behandelen.
+ Is parodontitis te behandelen?
Het is te behandelen, maar het is essentieel dat je dit zo snel mogelijk laat doen. Je tandarts of mondhygiënist zal je verwijzen naar een parodontoloog.