Overslaan en naar de inhoud gaan

Orthodontie

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde gericht op het corrigeren en optimaliseren van de stand van de tanden en kiezen. Niet alleen voor het bereiken van een gezonde beet, maar ook voor een mooie glimlach. Heb of krijg jij een beugel? Lees hier alles over orthodontie en mondzorg.

Lees meer over VITIS Orthodontic

Orthodontie

Mondverzorging beugeldragers


Als je een beugel draagt, is het extra belangrijk om goed voor je tanden en je mond te zorgen. Door de beugel blijven etensresten sneller achter in de mond en kan het lastiger zijn om je tanden goed schoon te maken. Goede mondverzorging helpt niet alleen om tandplaque en gaatjes te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat de beugel zijn werk goed kan doen. Als je goed voor je tanden zorgt, kun je straks genieten van een mooie glimlach als de beugel klaar is.

VITIS Orthodontic

Inhoud

Mondproblemen tijdens het dragen van een beugel

Als je een beugel draagt, is je mond vatbaarder voor mondproblemen. Doordat etensresten sneller achterblijven tussen brackets en achter draden, krijgen bacteriën sneller de kans om zich te verspreiden, met een mogelijke infectie of ontsteking tot gevolg.

Tandplaque en tandsteen

Beugels zorgen voor meer oppervlakten waarop tandplaque (een dunne laag van bacteriën) zich kan hechten. Als dit niet regelmatig wordt verwijderd, kan tandplaque uiteindelijk leiden tot tandsteen en tandbederf.

Lees meer over tandplaque

Tandvleesontsteking

Doordat beugels de gebitsreiniging bemoeilijken, kan er tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, ontstaan. Ontstoken tandvlees kan leiden tot bloedingen, zwelling en ongemak.

Lees meer over gingivitis

Gaatjes (cariës)

Het kan lastig zijn om tanden grondig te poetsen en voedselresten te verwijderen rondom de beugelonderdelen. Dit verhoogt het risico op gaatjes (cariës).

Lees meer over gaatjes (cariës)

Witte vlekken op tanden

Wanneer de tanden niet goed schoon worden gehouden, kunnen er soms witte plekken op de tanden ontstaan. Dit duidt op beginnend tandbederf (een gaatje). Maar ook kunnen er verkleuringen optreden rondom de brackets van je beugel. Het kleurverschil zie je dan pas echt goed wanneer je beugel weer wordt verwijderd.

Lees meer over verkleurde tanden

Breuk van beugelonderdelen

Soms kunnen brackets, draden of andere onderdelen van de beugel breken, wat ongemak kan veroorzaken en je tandvlees kan irriteren. Ga langs je orthodontist om het te laten herstellen.

Ondersteuning mondverzorging beugeldragers

Gelukkig kun je veel zelf doen om te zorgen dat je zonder veel problemen door de periode van het beugel dragen heen komt. Daarom nog een aantal belangrijke en handige tips om je mond in goede conditie te houden.

Goede mondhygiëne

Zorg voor een goede mondhygiëne en reserveer voldoende tijd om grondig en op de juiste wijze je tanden te poetsen. Zorg dat je naast het poetsen ook goed tussen je tanden schoonmaakt met ragers en mondspoeling. Hoe je dat doet? Klik hier als je een handig stappenplan wil voor een complete mondverzorging voor beugeldragers.

Voeding

Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken: suiker kan gaatjes veroorzaken, en met een beugel is het moeilijker om voedselresten volledig te verwijderen. Verminder de inname van suiker om het risico op tandbederf te verminderen. Vermijd ook voedsel dat de beugel kan beschadigen, zoals harde snoepjes, noten of kleverige voedingsmiddelen. Neem kleine happen en bijt niet rechtstreeks in harde voedingsmiddelen om schade aan de beugel te voorkomen.

Orthodontische wax gebruiken

Als je last hebt van irritatie door de beugel, kan orthodontische wax helpen om scherpe onderdelen af te dekken en wondjes te voorkomen. 

Bekijk hier VITIS Orthodontic wax

Regelmatige controle bij de orthodontist

Ga regelmatig langs je orthodontist voor controles en eventuele aanpassingen aan de beugel.

Sporten

Draag een bitje bij sportactiviteiten: Als je sport, draag dan een speciaal bitje om je tanden en beugel te beschermen tegen letsel.

Consistentie en geduld

Wees consistent in het dragen van je beugel. Heb je een losse beugel of aligners? Tijdens het eten mag de beugel uit. Maar doe ‘m na de maaltijd en het tandenpoetsen weer zo snel mogelijk in. Draag je een vaste beugel met elastiekjes? Draag de elastiekjes dan ook zoals je orthodontist dit voorschrijft. De periode dat je een beugel draagt, brengt nou eenmaal wat ongemakken mee. Onthoud dat dit maar tijdelijk is. Heb geduld en houd in gedachten dat je jarenlang plezier zult hebben van het resultaat.

Veelgestelde vragen over mondgezondheid tijdens het dragen van een beugel


+ Waar moet ik op letten als ik een beugel draag?

- Door het dragen van een beugel blijven er makkelijker etensresten en bacteriën achter in de mond. Let daarom extra goed op je mondhygiëne. 

 Lees meer over 100% mondhygiëne 

+ Welke producten kan ik gebruiken om mijn gebit te verzorgen als ik een beugel draag?

- VITIS heeft een speciale productenlijn voor beugeldragers die helpt om tandplaque en gaatjes te voorkomen.

Bekijk VITIS Orthodontic

+ Moet je vaker naar de tandarts tijdens het beugeldragen?

- Tijdens het beugeldragen is het goed om je gebit wat vaker te laten controleren op tandplaque, gaatjes en de conditie van je tandvlees. Je bezoekt regelmatig je orthodontist voor het laten bijstellen van de beugel. Hij of zij kan je indien nodig ook doorverwijzen naar de tandarts of mondhygiënist.

+ Moet ik rekening houden met mijn voeding tijdens het dragen van een beugel?

- In principe kun je alles eten als je een beugel draagt, toch is het verstandig om met een paar dingen rekening te houden.

+ Hoe kan ik het beste mijn tanden poetsen als ik een beugel draag?

- We hebben een handig stappenplan met poetsadvies voor beugeldragers.

+ Door het dragen van de beugel zijn mijn tanden verkleurd. Wat kan ik hieraan doen?

- Door de brackets op de tanden, kan er tandverkleuring optreden. Wil je meer over verkleurde tanden weten? Lees hier meer over verkleurde tanden.