Overslaan en naar de inhoud gaan

Stinkende adem

Stinkende adem, of slechte adem. Dat is niet prettig voor de mensen om je heen, maar ook niet voor jezelf. Wat zijn eigenlijk de oorzaken van een slechte adem en wat kun je eraan doen? Met een goede mondverzorging en de juiste producten pak je de oorzaak aan!

Halita pakt de oorzaak van orale halitose aan

slechte adem is een taboe

Alles over slechte adem

Iedereen heeft weleens een keer een slechte of stinkende adem. Als je bijvoorbeeld knoflook hebt gegeten, als je ‘s morgens net uit je bed komt of als je een aantal uren niks hebt gegeten of gedronken. Maar het kan ook een dagelijks probleem zijn. Je merkt het aan een vieze smaak in je mond en je tong kan een witte aanslag hebben: een beslagen tong of witte tong. Je voelt je ongemakkelijk als je bij anderen in de buurt bent en aan het woord bent. 
Wil je van je slechte adem af?
 Lees dan vooral verder!

Inhoud

Hoe weet ik of ik een slechte adem heb?

Je hebt zelf niet altijd door als je een slechte adem hebt. Mensen in je omgeving zullen het misschien vervelend vinden om hier wat van te zeggen. Maar hoe kom je er dan achter?

Wanneer je een vieze smaak in je mond hebt, dan kan je adem ook minder fris zijn. Wil je het zeker weten, dan kun je je tong uitsteken en met de bovenkant van je hand over het achterste deel van je tong strijken. Ruik daarna aan dat deel van je hand. Ruikt het vies? Dan heb je een slechte adem. Ook duidt een witte aanslag op je tong vaak op een slechte adem. Het goede nieuws: Hier is wat aan te doen.

roken veroorzaakt een stinkende adem

Oorzaken van een slechte adem

Een slechte adem ontstaat door bacteriën in je mond en op je tong. Deze bacteriën produceren zwavelgassen die de slechte geur veroorzaken. We hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet. 

Voeding, roken, en alcohol

Deze oorzaken komen van buiten, oftewel wat je in je mond stopt. Gerechten met knoflook en sterke kruiden, maar ook roken of het drinken van alcoholische dranken. 

Slechte mondhygiëne 

Wanneer je onvoldoende voor je mond zorgt, blijven er bacteriën uit etensresten achter. 

Tekort aan speeksel

Je speeksel heeft een beschermende en reinigende werking tegen bacteriën. Wanneer je minder speeksel hebt dan normaal en dus vaak een droge mond, kan je mond hier minder fris van gaan ruiken. Dat is ook de reden dat je vaak ‘s morgens bij het wakker worden een slechte adem hebt. Als je slaapt, maakt je mond minder speeksel aan. 

Ontsteking in je mond, bijholten

Heb je een ontsteking in je mond of je bijholten, bevinden zich daar bacteriën die een slechte geur kunnen veroorzaken.

4 stappen tegen een stinkende adem

Slechte adem voorkomen en behandelen

Een slecht adem komt meestal door een slechte mondverzorging. Een goede mondverzorging zorgt namelijk voor een goede mondgezondheid en een gezonde mond ruikt meestal fris. Je kunt een slechte adem dus voorkomen en behandelen door je mond en gebit goed schoon te houden.
Hoe doe je dat? 

1. Poetsen

2. Spoelen

3. Interdentaal reinigen

4. Tong reinigen

Halita pakt de oorzaak van een slechte adem aan

Orale halitose: Halita pakt de oorzaak

Eén op de vijf mensen heeft altijd last van slechte adem, ofwel orale halitose. Dat is een groot probleem, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de mensen om hem of haar heen. Als je immers altijd vies uit je mond ruikt, kun je daar erg onzeker van worden en zelfs sociaal geïsoleerd raken.

Wil je het probleem écht goed en langdurig aanpakken?

Gebruik dan de Halita-producten van Dentaid: vier alcoholvrije producten die plaquevorming en de productie van zwavelgassen op de tongrug op effectieve wijze bestrijden. De werking van deze producten is wetenschappelijk bewezen effectief!

  • Pakt de oorzaak van slechte adem aan
  • 24 uur een frisse adem
  • Werkt snel en effectief
  • Wetenschappelijk bewezen effectief

Lees meer over Halita

Veelgestelde vragen over slechte adem

+ Hoe weet ik of ik een slechte adem heb? 

Je hebt het van jezelf niet altijd meteen in de gaten. Ook zal niet iedereen het tegen je zeggen. Je kunt er achter komen door je tong ver uit te steken en met het achterste deel van je tong over de bovenkant van je hand te likken. Ruik daarna aan dat deel van je hand. Ruikt het vies? Dan heb je een slechte adem. Ook duidt een witte aanslag op je tong vaak op een slechte adem. 

+ Hoe kom ik van mijn slechte adem af? 

Met de juiste mondverzorging kun je afkomen van je slechte adem. Lees hier hoe je dat doet <<anchorlink naar behandelen>>

+ Hoe voorkom ik een slechte adem? 

Wanneer je dagelijks je mond goed verzorgt en hierbij ook je tong reinigt met de speciale tongschraper van HALITA kun je een slechte adem voorkomen. Klik hier <<anchorlink naar behandelen/voorkomen>> voor meer tips. 

+ Mag je tegen iemand zeggen dat hij of zij een slechte adem heeft? 

Dat is een goede vraag…Net als tegen iemand zeggen dat ie naar zweet ruikt. Hierop rust nog altijd een taboe. Mensen schamen zich voor een slechte adem. Of je iemand er op aanspreekt, hangt af van veel factoren: Hoe goed ken je deze persoon? Is het een geschikt moment om er iets van te zeggen? Je zou kunnen bedenken: Hoe zou ik het vinden als deze persoon mij er nu op zou aanspreken? Subtiel een kauwgompje aanbieden kan ook helpen. Dan hoef je de persoon in kwestie niet in verlegenheid te brengen. Succes!