Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondspoeling

Een mondspoeling gebruiken naast je tandpasta is een goede aanvulling op je mondverzorging. Een mondspoelmiddel verzorgt het tandvlees, beschermt het glazuur en zorgt voor een schone mond en frisse adem.

Mondspoelmiddelen van Vitis
VITIS mondspoelmiddelen bestellen

VITIS mondspoelmiddelen

Mondspoeling draagt bij aan een goede mondhygiëne en komt op plaatsen waar je met de tandenborstel niet bij komt. Er zijn diverse VITIS mondspoelmiddelen die kunnen bijdragen aan een gezonde mond met elk hun specifieke ingrediënten, zoals VITIS Whitening, VITIS Gezond Tandvlees, VITIS Sensitive of VITIS Orthondontic.

De VITIS mondspoelmiddelen zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij:

Bestel bij Etos Bestel bij Plein Bestel bij DA

 

goede mondgezondheid met mondspoeling

Mondverzorging met mondspoelmiddel

Je wilt je mond gezond houden. En uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het belang van een goede mondgezondheid belangrijk is voor je algehele gezondheid. Een gezond leven begint bij een gezonde mond en daarom is het beter om te voorkomen dan te genezen. Met het toevoegen van een mondspoelmiddel aan je dagelijkse routine kun je je mondgezondheid verbeteren en op peil houden. 

Inhoud

VITIS Mondspoelmiddelen

Mondspoeling is goede aanvulling op tandpasta

Waarom een mondspoelmiddel?

Is een mondspoeling goed of slecht? Wij leggen het je uit.

Poetsen met tandpasta zorgt er voor dat je tanden en kiezen worden gereinigd. Een mondspoeling is een goede aanvulling op het tanden poetsen. Zo komt de mondspoeling op plaatsen waar je met een borstel niet bij komt. Maar ook blijven de actieve ingrediënten uit je tandpasta langer actief in de mond.

Een mondspoelmiddel:

 • Reinigt zelfs op moeilijk bereikbare plekken.
 • Beschermt tegen gaatjes.
 • Beschermt het tandvlees.
 • Geeft langer frisse adem.
mondspoeling als dagelijkse routine

Mondspoeling gebruiken

Je kunt een mondspoelmiddel elke dag gebruiken, mits je de juiste mondspoeling gebruikt.  Een mondspoelmiddel gebruik je dagelijks na het tandenpoetsen.

 • Kies altijd voor een mondspoeling zonder alcohol.
 • Met een mondspoelmiddel bereik je moeilijk bereikbare plaatsen in je mond. Alsook het achterste deel van je mond en tong.
 • Spoel en gorgel gedurende 30 seconde met 15 ml mondspoelmiddel.
 • Spoel niet na met water want dan spoel je de werkzame stoffen weg.

De perfecte dagelijkse mondroutine

 1. Poetsen.
 2. Spoelen.
 3. Reinigen tussen tanden en kiezen.
 4. Tong reinigen.

Check hier alle informatie over de perfecte dagelijkse mondverzorging 

Ingrediënten mondspoelmiddel

We lichten een aantal belangrijke ingrediënten uit.

1. Mondspoeling zonder alcohol

Mondspoelmiddel zonder alcohol is minder irriterend en geschikt voor mensen met een gevoelige mond of droge mond.

Mondspoelingen zonder alcohol zijn vrij van ethanol (alcohol) en bevatten vaak andere actieve ingrediënten. Bijvoorbeeld fluoride voor tandheelkundige bescherming of frisse smaakstoffen voor een aangename ervaring bij het spoelen. Maar ook bevat deze mondspoeling Chloorhexidine of Cetylpyridinium Chloride (CPC) voor de bestrijding van bacteriën. Check altijd vooraf de ingrediëntenlijst om te bepalen of het mondspoelmiddel aan jouw specifieke behoeften voldoet.

2. Mondspoelmiddel en Fluoride

Fluoride is een belangrijk ingrediënt dat beschermt tegen gaatjes. Kies voor een mondspoelmiddel met Natriumfluoride en een dosering van 226ppm.

3. Mondspoelmiddel en CPC (Cetylpyridinium Chloride)

CPC is een veilige en werkzame stof die werkt tegen schimmels, bacteriën en bepaalde virussen. CPC heeft ook een antiplaque werking. En CPC kan het aantal virusdeeltjes verminderen van sommige virussen in de mond die luchtweginfecties veroorzaken. De stof blijft van 3-5 uur actief in de mond.

Welke mondspoeling gebruiken?

Welk mondspoelmiddel is de beste voor jou? Het is belangrijk dat je een mondspoeling kiest die past bij jouw mond. Een mondspoeling met actieve ingrediënten die jouw mondgezondheid kunnen ondersteunen. Heb je gevoelige tanden, wil je je mond goed verzorgen of zoek je een mondspoeling tegen ontsteking? Je kunt hiervoor advies vragen aan je mondhygiëniste of tandarts.

Wij leggen de meest voorkomende problemen aan je voor:

Mondspoeling bij verkleurde tanden

Verkleurde tanden kunnen verschillende oorzaken hebben. Factoren als roken en koffie maar bijvoorbeeld ook tandsteen kunnen leiden tot gele of zelfs bruine tanden. Om verkleuringen te voorkomen is een goede mondverzorging essentieel en daar is mondspoeling een belangrijk onderdeel van. Zorg dat je een product kiest met daarin ingrediënten die de verkleuring tegen gaan.

Bestel VITIS Whitening

Mondspoeling bij gevoelige tanden

Gevoelige tanden, ook wel tandgevoeligheid genoemd, is een veelvoorkomend tandheelkundig probleem. Je ervaart pijn en ongemak wanneer je tanden en kiezen worden blootgesteld aan bepaalde prikkels. Denk aan warm of koud eten en drinken.

Wil je gevoelige tanden tegen gaan, gebruik dan een mondspoeling die hiervoor specifieke ingrediënten in zich heeft. Een mondspoeling met deze ingrediënten vormt een beschermende laag op blootliggende tandoppervlakken. De beschermende laag blokkeert de pijnprikkel na koud of warm eten en drinken.

Bestel VITIS Sensitive

Mondspoeling bij ontstoken tandvlees

Niet alleen je gebit maar ook je tandvlees vraagt om een goede verzorging. Ontstoken of gevoelig tandvlees komt vaak voor. Het is vervelend want je hebt pijn in je mond en je kan extra last hebben bij praten, kauwen of tandenpoetsen.

Een verzorgende mondspoeling versterkt en verzorgt het tandvlees, remt de groei van micro-organismen en beschermt tegen gaatjes.

Bestel VITIS Gezond Tandvlees

Mondspoeling bij virussen

Een mondspoelmiddel kan ook helpen om bepaalde virussen in de mond te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat CPC een antivirale en preventieve werking heeft op sommige virussen. CPC kan het aantal virusdeeltjes van sommige virussen in de mond verminderen die luchtweginfecties veroorzaken. Ook kan het de besmettelijkheid van het herpes simlex-virus type 1 verminderen. Daardoor wordt ook het risico van overdracht van het virus van een geïnfecteerd naar een gezond persoon verminderd.

Het gebruik van een mondspoelmiddel met CPC  zou een veilige en gemakkelijke manier kunnen zijn om de besmettelijkheid en de overdracht van bepaalde virussen te beperken.

Bestel VITIS CPC Protect

Mondspoeling na een behandeling

Er zijn ook mondspoelmiddelen die je alleen gebruikt voor de intensieve of tijdelijke ondersteuning. Bijvoorbeeld als je een implantaat hebt gekregen, een tandvleesaandoening hebt of een mondspoeling na extractie (trekken van tand of kies). Het belangrijkste ingrediënt in deze mondspoeling is chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel gebruik je altijd op advies van de tandarts of mondhygiëniste. 

Mondspoeling bij aften

Aften zijn kleine zweertjes aan de binnenkant van je wangen, lippen en de tong. Niet gevaarlijk maar wel heel vervelend. Er is niet een heel duidelijke oorzaak. Het kan zijn dat je last hebt van een vitaminetekort, verminderde weerstand of bij medicijngebruik.

Met de juiste mondverzorging kun je het genezingsproces van aften ondersteunen en uitbreiding voorkomen. Gebruik een milde mondspoeling zonder alcohol. 

Vitis mondwater

Goede mondhygiëne met VITIS mondspoelmiddelen

Een gezond leven begint bij een gezonde mond

Mondspoeling draagt bij aan een goede mondhygiëne en komt op plaatsen waar je met de tandenborstel niet bij komt. Er zijn diverse VITIS mondspoelmiddelen die kunnen bijdragen aan een gezonde mond met elk hun specifieke ingrediënten, zoals VITIS Whitening, VITIS Gezond Tandvlees, VITIS Sensitive of VITIS Orthondontic.

De VITIS mondspoelmiddelen zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij:

Bestel bij Etos Bestel bij Plein Bestel bij DA

Veelgestelde vragen over mondspoelmiddel

+ Is het goed om mondspoeling te gebruiken?

 • Ja, een mondspoelmiddel kan op plaatsen komen waar je met je tandenbostel niet bij komt.

+ Waarvoor is een mondspoelmiddel met chloorhexidine geschikt?

 • Chloorhexidine wordt gebruikt intensieve of tijdelijke ondersteuning van de mondhygiëne tijdens of na de behandeling van tandvleesaandoeningen of andere tandheelkundige behandelingen.

+ Hoe vaak moet ik spoelen met een mondspoelmiddel?

 • 2 x per dag, na het tandpoetsen en reinigen tussen tanden en kiezen met bijvoorbeeld een rager.

+ Kan ik het tandpoetsen overslaan als ik mondspoelmiddel gebruik?

 • Nee, het gebruik van een mondspoelmiddel is aanvullend op de tandpasta. Je poetst eerst je tanden, dan reinig je de ruimte tussen je tanden en dan spoel je met mondspoeling.

+ Moet ik naspoelen met water?

 • Nee, want dan spoel je alle actieve ingrediënten weg en kunnen zij niet hun werk doen.