Overslaan en naar de inhoud gaan

Slechte adem bij kinderen

Stinkende adem, of slechte adem. Dat is niet prettig voor de mensen om je heen, maar ook niet voor jezelf. Soms hebben kinderen dit ook al. Zij zullen zich hier niet altijd bewust van zijn. Hoe ontstaat een slechte adem bij een kind en wat kun je er aan doen?

VITIS Kids vanaf 2 jaar 
VITIS Junior vanaf 6 jaar

kind met een slechte/stinkende adem

Alles over slechte adem bij kinderen

Dat je weleens slechte adem hebt, is heel normaal. Ook bij kinderen. Bijvoorbeeld wanneer ze ‘s morgens net uit bed zijn. Merk je dat je kind iedere dag een slechte adem heeft, ook na het tanden poetsen? Lees hier waar dit door komt en wat je er aan kunt doen. 

 

Inhoud

Oorzaken van slechte adem bij kinderen

Je kind zal zelf niet altijd doorhebben dat hij of zij een slechte adem heeft. Wanneer je regelmatig bij je kind een slechte adem constateert is het goed om te achterhalen waar dat door komt. Een vieze adem komt door de groei van bacteriën in de mond. Hoe die bacteriën de kans krijgen, heeft verschillende oorzaken.  

Slechte mondhygiëne 

Een slechte adem bij kinderen komt in de meeste gevallen door een slechte mondhygiëne. Kinderen zijn over het algemeen niet dol op tanden poetsen en zijn hier minder zorgvuldig in. Door het slechte poetsen blijven er etensresten achter met daarin bacteriën. Die hechten zich vaak op de tong. Dat kun je zien aan een witte aanslag op de tong als je kind die uitsteekt. Ook wanneer door de slechte verzorging het tandvlees gaat ontsteken, zal dit gaan stinken. 

Voeding 

Ook voeding kan van invloed zijn. Eten jullie vaak sterk gekruid eten of gerechten met knoflook? Ook hiervan kan je kind een slechte adem krijgen.
 

Tekort aan speeksel

Je speeksel heeft een beschermende en reinigende werking tegen bacteriën. Het komt bij kinderen niet zo vaak voor, maar heeft je kind vaak een droge mond en dus te weinig aanmaak van speeksel, krijgen bacteriën in de mond meer kans. Wist je dat ook bepaalde medicatie droge-mond-klachten kan veroorzaken?

Ontsteking in de mond of bijholten


Is je kind veel verkouden en heeft het weleens keel- of bijholteontstekingen? Ook dan heeft je kind meer bacteriën in de mondholte die een slechte adem kunnen veroorzaken. 

Slechte adem bij kinderen voorkomen en behandelen 

Om je kind van de slechte adem af te helpen of dit voorkomen, is het allerbelangrijkste: een goede mondhygiëne. Je kunt een slechte adem voorkomen en behandelen door je mond en gebit goed schoon te houden. Hoe doe je dat? 

Tanden poetsen

Leer je kind om 2 keer per dag minimaal 2 minuten grondig de tanden te poetsen. Vraag je tandarts of mondhygiënist om je kind voor te doen hoe hij of zij het beste kan poetsen. Bekijk onderaan deze pagina samen met je kind de video hoe je op de juiste wijze tanden poetst of volg ons handige stappenplan. 

Bekijk het stappenplan

Tong reinigen

Veel van de bacteriën die achterblijven in de mond, vestigen zich op de tong. Het zal even wennen zijn, maar laat je zoon of dochter na het tandenpoetsen ook de tong reinigen met een tongschraper van HALITA. De vormgeving van de schraper is precies op de vorm van de tong afgestemd, waardoor je veel tongaanslag kunt verwijderen. Ook niet onbelangrijk: de tongschraper voelt prettiger in de mond. Het is een stuk platter dan de borstel, waardoor je kind de tong dieper in de keel kunt schoonmaken zonder kokhalzen. 

VITIS Kids en VITIS Junior

Dagelijkse verzorging van het melkgebit en wisselgebit. 

Veelgestelde vragen over slechte adem bij kinderen

+ Hoe help ik mijn kind van een slechte adem af? 

Om van een slechte adem af te komen, is goede mondverzorging heel belangrijk. We geven je hier een aantal tips.

+ Hoe voorkom ik dat mijn kind een slechte adem heeft? 

Met een goede mondverzorging zal jouw kind een frisse adem hebben. Lees hier hoe een goede mondverzorging in zijn werk gaat. 

Hoe poets je op de juiste wijze je tanden? 

Mondhygiëniste Julia laat het je zien!