Overslaan en naar de inhoud gaan

Aften

Aften: ongeveer 20% van de bevolking heeft wel eens last van aften of mondzweren. Dit kan heel pijnlijk zijn. De zweertjes bevinden zich ergens in de mond; op of onder de tong, aan de binnenkant van de lippen, in de wangen of op het tandvlees. Wat zijn de oorzaken en wat te doen tegen aften?

Probeer VITIS Mondspoeling

Aften en mondzweren

Alles over aften

Je voelt ineens een pijnlijke plek in je mond en daarna wordt het ook zichtbaar. Een wit zweertje op of onder je tong, aan de binnenkant van je wang, of aan de binnenkant van je lip: een aft (stomatitis aphthosa). Het kan een enkele keer voorkomen, maar soms heb je ook de pech dat het regelmatig terugkomt. Hoe ontstaat een aft en wat kun je doen om het te voorkomen of verhelpen? We leggen het je uit op deze pagina.

Inhoud

Mondspoelmiddel tegen aften

Welke mondspoeling bij aften? De meest effectieve formules voor de verzorging en bescherming van tanden en tandvlees.

Met een goede, dagelijkse mondverzorging en producten mét actieve ingrediënten, maar zonder alcohol, verminder je de kans op aften en/of mondzweren. 

  • Geschikt voor dagelijks gebruik
  • Reinigt alle plekken waar aften kunnen ontstaan
  • Mondspoelingen zónder alcohol
  • Ook effectief tegen andere problemen, zoals gevoelig tandvlees en gevoelige tanden

De VITIS Mondspoelingen zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.:

Bestel bij PleinBestel bij Tandenborstel.com

Wat is een aft?

Aften zijn blaasjes of zweertjes die voor kunnen komen op de weke delen in de mond. Aften hebben een doorsnede van enkele millimeters en zijn vaak witgrijs of geel van kleur. Vaak zijn deze mondzweertjes erg pijnlijk. Aften zijn enkel oppervlakkig en hebben een ronde of ovale vorm. Daarnaast kunnen aften voor komen op verschillende. Aften kunnen op de volgende plekken in de mond ontstaan:

  • Op, onder of aan de zijkant van de tong
  • Op het tandvlees
  • In de keel
  • Op het gehemelte
  • Aan de binnenkant van de lip
  • Aan de binnenkant van de wang

Hoe herken je een aft?

Een beginnende aft zal je in eerste instantie alleen voelen. Vervolgens wordt er een blaasje zichtbaar met een witgrijs of geel beslag. Daaromheen komt ook een rode, pijnlijke en ontstoken rand. Als het blaasje van de aft open is, wordt het een zweertje. Aften kunnen los voorkomen of in grote aantallen. Meestal verdwijnen ze weer na een dag of 5. 

vrouw poetst haar tanden om aften te voorkomen

Oorzaken van aften

Aften hebben niet een hele duidelijke oorzaak. Wel hebben diverse onderzoeken bepaalde verbanden kunnen aantonen. Aften komen vaak tevoorschijn in de volgende situaties:

Slechte mondhygiëne

Wanneer je je mond en tanden onvoldoende verzorgt en schoon houdt, blijven er bacteriën achter. Een ophoping van bacteriën of tandplak kan irritatie in de mond veroorzaken, wat de kans verhoogt op het ontstaan van aften. 

Tekort aan vitamines

Aften kunnen mogelijk ontstaan bij een tekort aan vitamine C, ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en B12. Voor een gezond immuunsysteem zijn deze voedingsstoffen cruciaal.

Verminderde weerstand

Wanneer je een lage weerstand hebt, ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën. Een ontsteking in je mond kan leiden tot een aft. 

Chronische aandoeningen en medicijngebruik

Wanneer je een chronische aandoening hebt die ook invloed heeft op je algehele conditie, ben je helaas ook vatbaarder voor mondinfecties. Denk bijvoorbeeld aan chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn. Dit geldt ook voor patiënten die zware medicatie krijgen, zoals chemotherapie. 

Mondspoelwater tegen aften

Wondjes in de mond

Te hard gepoetst of heb je per ongeluk gebeten aan de binnenkant van je wang? Kleine wondjes in de mond kunnen de oorzaak zijn van aften. De wondjes bieden namelijk een ingang zijn voor bacteriën en virussen. Wanneer het mondslijmvlies is beschadigd, kan dat het risico op aften verhogen. 

Stress

Wanneer je veel stress ervaart, kan dat het immuunsysteem verzwakken. Het lichaam is minder goed in staat om infecties te bestrijden, wat een verhoogde kans op aften veroorzaakt. 

Erfelijke aanleg

Het klinkt vergezocht, maar erfelijke aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van aften. Als aften bij jou in de familie vaak voorkomen, is de kans groot dat ook jij hier last van krijgt. Genetische factoren kunnen invloed hebben op het mondslijmvlies en het immuunsysteem. 

Negatieve reacties op mondverzorgingsproducten

Sommige mensen kunnen negatief reageren op bepaalde ingrediënten in bijvoorbeeld tandpasta's of mondspoelingen. Het kiezen voor milde producten kan helpen om deze reactie te voorkomen.

Probeer VITIS Mondspoeling

Aften gezond eten

Aften voorkomen

Aften genezen goed uit zichzelf, meestal binnen een dag of vijf. Maar het geeft wel ongemak bij het praten en eten en het kan pijnlijk zijn. Met de juiste mondverzorging kun je het genezingsproces van aften ondersteunen en uitbreiding voorkomen. 

1. Zorg voor een goede mondhygiëne

Zorg allereerst voor een goede dagelijkse mondverzorgingsroutine. Twee keer per dag minimaal twee minuten poetsen en reinig tussen je tanden met ragers. In deze video leggen we je uit hoe je zorgt voor een goede mondhygiëne. Poets en eet rustig, zodat de aft zich niet uitbreidt. Ook wordt afgeraden om de aft, als het nog een blaasje is, zelf open te maken. Dit vergroot de kans op infecties. 

2. Gebruik mondspoeling zonder alcohol

Spoel je mond dagelijks met mondspoeling. Hiermee reinig je niet alleen je tanden, maar ook de plekken waar aften kunnen ontstaan, zoals je tong, de binnenkant van je wang en je tandvlees. Veel mondspoelingen bevatten alcohol, wat bij langdurig gebruik het mondslijmvlies kan irriteren. Ook kan dit pijnlijk zijn en prikken in de aft. Gebruik daarom een mondspoeling zonder alcohol. De mondspoelingen van VITIS, zoals VITIS Gezond Tandvlees Mondspoeling of VITIS Sensitive Mondspoeling bevatten geen alcohol

3. Bouw weerstand op

Zorg dat je weerstand goed (op peil) blijft. Eet gezond en gevarieerd, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Voel je je grieperig of hangt er verkoudheid in de lucht? Slik dan aanvullend vitamines. 

VITIS producten om aften te bestrijden

Met een goede, dagelijkse mondverzorging en producten mét actieve ingrediënten, maar zonder alcohol, verminder je de kans op aften en/of mondzweren.

Aften behandelen

Is het niet gelukt om de ontwikkeling van een aft te voorkomen? Dan hebben wij een aantal tips om de pijn te verlichten en de aft te behandelen:

  • Gebruik een zachte tandenborstel, zodat je de aft niet verder beschadigt.
  • Gebruik een mondspoeling. Vaak wordt een mondspoeling met chloorhexidine aangeraden, maar een natuurlijkere mondspoeling van VITIS is minder pijnlijk voor de aft(en) en mag op dagelijkse basis gebruikt worden
  • Neem een paracetamol. Dit gaat de ergste pijn tegen.
  • Kauw voorzichtig en probeer hard voedsel te vermijden. Dit verkleint de kans op verdere beschadiging van de aft.
  • Raak de aft zo min mogelijk aan. Op deze wijze geneest de aft zo snel mogelijk. 

Normaliter zou de aft binnen een tijdsbestek van 5 dagen uit de mond moeten verdwijnen. 

Probeer VITIS Mondspoeling

Veelgestelde vragen over aften

+ Wat kan ik zelf doen als ik een aft heb? 

Over het algemeen geneest een aft vanzelf binnen enkele dagen. Er zijn geen geneesmiddelen voor. Wel kun je het natuurlijke proces een handje helpen door je mond goed schoon te houden dagelijks je mond te spoelen met VITIS Sensitive Mondspoeling. 

+ Zijn aften besmettelijk?

Nee, aften in je mond zijn niet besmettelijk. Een aft kan niet worden overgedragen, wat bijvoorbeeld bij een koortslip wel het geval is. 

+ Is een aft gevaarlijk? 

Een aft is niet gevaarlijk voor de gezondheid en geneest weer vanzelf. Mochten de aften in je mond zich flink uitbreiden of je hebt er heel vaak last van, is het goed om contact op te nemen met je huisarts.  

+ Hoe herken ik een aft? 

Een aft is een wit of grijs pijnlijk plekje in je mond: op of onder je tong, aan de binnenkant van je wang of lip of op je tandvlees. Het is een blaasje met daaromheen een geïrriteerde rode rand.