Overslaan en naar de inhoud gaan

Poetsadvies baby's

Hoe poets je de eerste tandjes van je baby? Dat begint wanneer de eerste melktandjes doorkomen, meestal wanneer je kindje een maand of zes oud is. Ook al gaat het dan om enkele tandjes, is het goed om van begin af aan de juiste poetstechniek toe te passen en te poetsen met een tandpasta met fluoride.

VITIS Baby helpt je op weg naar de eerste poetservaring!

baby met doorkomende tandjes

Tandenpoetsen van je baby

De mond van je baby is nog maar klein gevoelig. Ook hebben de net doorgekomen tandjes maar een dun laagje glazuur en zijn daarom kwetsbaar. Het tandenpoetsen bij je baby gaat dan ook anders in zijn werk dan bij jezelf. Hoe pak je dit aan en met welke producten? Je leest het hier. 

Inhoud

Starten met tandenpoetsen

Vanaf dat de eerste tandjes zijn doorgekomen, begin je ook met poetsen. Als het eerste tandje eenmaal door is, gaat het daarna snel. De basis van de tandjes is al gelegd tijdens de zwangerschap en de tandjes komen door in een vaste volgorde: 

 • 2 snijtanden onder (tussen de 6 tot 9 maanden)
 • 2 snijtanden boven (vanaf ongeveer 8 maanden)
 • 2 hoeksnijtanden boven (tussen de 8 tot 12 maanden)
 • 2 hoeksnijtanden onder (tussen de 10 tot 13 maanden)
 • de eerste 4 kiezen boven en onder (tussen de 14 tot 20 maanden)
 • 4 hoektanden, zowel boven als onder (tussen de 18 en 24 maanden) 
 • nog 4 kiezen, zowel boven als onder (tussen de 24 en 30 maanden)

En dan is het melkgebit, in totaal 20 tanden en kiezen, compleet! Je kindje is dan inmiddels al een kleuter. 

VITIS baby gel tandenpasta

Tandenborstel en tandpasta voor baby’s

Het poetsen van de tandjes van je baby begint met de juiste producten. Voor de jonge melktandjes gebruik je een tandpasta en tandenborstel die speciaal is ontwikkeld voor baby’s. 

Tandpasta baby

De eerste doorgekomen tandjes poets je met een tandpasta met een laag fluoridegehalte van 1.000 ppm. Dit is in lijn met het advies van de Europese Vereniging van Pediatrische Tandheelkunde (EAPD) en het beschermt de kwetsbare glazuurlaag op de tandjes. Bij tandpasta voor de allerkleinsten is het fluoridegehalte lager dan bij ‘gewone’ tandpasta, zodat het geen kwaad kan als je kindje per ongeluk wat tandpasta doorslikt. 

Je poetst de tandjes van je baby twee keer per dag. Per poetsbeurt gebruik je ongeveer 0,125 gram van de gel. Dit kun je vergelijken met de omvang van een rijstkorrel. 

Wist je trouwens dat er bij de VITIS Baby Gel-balsem een handig massage borsteltje wordt meegeleverd? Hiermee kun je zachtjes het tandvlees masseren op plekjes waar een tandje doorkomt.

VITIS Baby Gel-balsem

VITIS baby tandenborstel

Tandenborstel baby

De mond van je baby is maar klein en zowel het tandvlees als de tandjes zijn kwetsbaar. Gebruik daarom een tandenborstel die speciaal voor de babymond is ontwikkeld met zachte haren en in de juiste maat. 

De VITIS Baby Tandenborstel is speciaal ontwikkeld voor de mond van je baby: 

 • Kleine, ronde borstelkop
 • Extra zachte Tynex borstelharen
 • Smalle hals om gemakkelijk de hele mondholte te bereiken
 • Ergonomisch handvat met anti-slipgroeven, kan gemakkelijk gebruikt worden door een volwassene
 • Gekleurde borstelharen die de aanbevolen hoeveelheid tandpasta aanduiden
 • Speciaal ontwikkeld voor het poetsen van een babymondje door een volwassene

VITIS Baby Tandenborstel

Stappenplan baby tanden poetsen

Hoe ga je nou aan de slag met de tandjes poetsen, zodat je kindje het niet vervelend en misschien zelfs leuk vindt en dat je het ook op de juiste manier doet? Als je dit stappenplan volgt, komt het helemaal goed! 

Benodigdheden

Dit leg je vast klaar: 

 • Baby tandpasta 
 • Baby tandenborstel
 • Hydrofiele doek (handig bij het knoeien)
 • Eventueel wat water om de handen of mond schoon te maken

Stap 1: Voorbereiding op het tandenpoetsen

Zorg voor consistentie bij het tandenpoetsen. Kies een vast moment op de dag en een vaste plek. Bijvoorbeeld voor het naar bed brengen en op de commode of op de badkamer. Zo heb je ook iedere dag de benodigde spullen al bij de hand. Vergeet ook niet je handen en die van je kindje vooraf te wassen. 

Neem de tijd en maak er een ontspannen en rustig moment van. Maak het gezellig door er bijvoorbeeld een liedje bij te zingen of al te noemen dat jullie na het tandenpoetsen nog samen een boekje gaan bekijken of jij gaat voorlezen. Ook kun je je kindje vast de favoriete knuffel uit zijn of haar bedje geven. Door er een vast ritueel van te maken, raakt je kindje hier aan gewend en zal het heel normaal worden. 

Stap 2: Zet je kindje in de juiste tandenpoets positie

Kies een houding, die zowel voor jou als je baby comfortabel is. 
Is je baby nog klein en kan hij of zij nog niet zelfstandig rechtop zitten, dan is liggend op bijvoorbeeld de commode het beste. Ondersteun met je ene hand het hoofdje en til het iets op. Met je andere hand kun je de tandjes poetsen. 
Kan je kindje al rechtop zitten? Dan kun je op de grond of op een goede stoel gaan zitten met je kindje op schoot met het hoofdje tegen je borst. Als je kindje al sterk genoeg is om in een kinderstoel te zitten, kan dat ook. 

Tip: Ga, als dat bij jullie thuis kan, voor een grote spiegel zitten. Dan kan je kindje meekijken! 

Stap 3: Laat je kindje kennismaken met de tandenborstel

Het ene kindje zal de tandenborstel interessant vinden, de ander moet er misschien helemaal niets van hebben. Dit zal je snel genoeg merken aan de reactie. Laat je baby de tandenborstel zelf vasthouden. Je kindje heeft doorkomende tandjes en daarom ook de neiging om overal op te bijten, dus reken maar dat dat bij de tandenborstel ook zal gebeuren. Laat het maar even gaan, maar blijf er uiteraard wel bij om op te letten. 

Stap 4: Doe de tandpasta op de tandenborstel

Doe een klein beetje tandpasta op de tandenborstel, ongeveer ter grootte van een rijstkorrel. Het is belangrijk om altijd een tandpasta te gebruiken die speciaal voor baby’s is, met een laag fluoridegehalte van maximaal 1.000 ppm. Een baby snapt nog niet dat je de tandpasta weer moet uitspugen, dus hij of zij kan mogelijk wat tandpasta doorslikken. Met de speciale tandpasta voor baby’s kan dat geen kwaad. 

Stap 5: Starten met tanden poetsen

Nu gaat het poetsen echt beginnen. Daar gaan we: 

 • Begin bij de onderkaak, daar komen immers ook de eerste tandjes door, daarna de bovenkaak.
 • Houd de tandenborstel in een hoek van ongeveer 45 graden tegen de tanden en tandvlees en maak zachte heen-en-weer bewegingen. 
 • Zorg ervoor dat je de hele oppervlakte van de tand bereikt: binnenkant, buitenkant, bovenkant. 
 • Neem ook de randjes van het tandvlees mee. Doe dit wel zachtjes en met weinig druk.
 • Poets alle tandjes, ook al zijn het er nog maar een paar of zijn ze nog maar deels doorgekomen.
 • Zie je plekjes waar mogelijk binnenkort nog een tandje gaat doorkomen? Ga daar ook heel zachtjes met het borsteltje over het tandvlees.
 • Hou een vaste volgorde aan en bedenk hierbij bijvoorbeeld een liedje. Zo weet je kindje precies hoe het gaat en wanneer het poetsen klaar is.
 • Heeft je kindje moeite met stil zitten? Dan kun je bijvoorbeeld halverwege een korte pauze inlassen en even bewegen. Bijvoorbeeld samen.
 • Moedig je kindje ook aan om zelf te proberen te poetsen. Zo kan hij of zij vast een beetje wennen.
 • Hou ongeveer 2 minuten aan voor het tandenpoetsen. Wanneer nog niet alle tandjes door zijn, kan dat ook wat korter. 
 • Je baby hoeft nog niet te spoelen na het tandenpoetsen. Baby's en jonge kinderen zijn meestal nog niet in staat om goed te spoelen en uit te spugen. 

Stap 6: Klaar!

Het tandenpoetsen is klaar. Rond het duidelijk af met een applausje, een high five of iets anders waar je kindje blij van wordt. Ook hier is de routine weer belangrijk. Door bijvoorbeeld iedere avond na het tandenpoetsen nog even voor te lezen, kan je kindje zich hier al op verheugen. 

Tips voor gezonde melktandjes

Samen tanden poetsen zal steeds meer wennen en na verloop van tijd zal je steeds minder hoeven napoetsen en kan je kind het goed zelf. Wat is verder nog goed om te weten?

Ochtendritueel

Naast het tandenpoetsen in de avond poets je ook ‘s morgens de tanden van je kindje. Het ochtendritueel is soms best haasten, zeker op dagen dat je naar je werk moet en je kindje bijvoorbeeld naar het kinderdagverblijf. Probeer toch op tijd samen te ontbijten en daarna de tanden te poetsen. Het kost maar een paar minuten. Moet je het een keer wat sneller doen? Dat kan voor een keertje geen kwaad. Check dan in de avond extra goed of alle tandjes en kiezen goed schoon zijn. 

Fles vs. beker

De eerste maanden zal je baby aan de borst of uit een fles drinken. Je kindje is dan nog niet in staat om zelf de fles vast te houden. Vanaf ongeveer een maand of 6, wanneer ook de eerste tandjes gaan doorkomen, heeft je baby voldoende motorische vaardigheden ontwikkeld om te gaan oefenen met het drinken uit een (tuit)beker. Het ene kind zal hier eerder behoefte aan hebben of interesse in tonen dan het andere. Stimuleer het spelenderwijs. Drinken uit een beker stimuleert de mondspieren wat ook gunstig is voor de spraakontwikkeling. 

Gratis mondzorg voor kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar is de mondzorg volledig gedekt in de basis ziektekostenverzekering. Maak hier dus gebruik van en ga twee keer per jaar met je kind naar de tandarts of mondhygiënist. Ook zij kunnen jou en je kind helpen met poetsadvies. 

Veelgestelde vragen over mondverzorging bij baby’s

+ Wanneer krijgen baby’s tanden en kiezen?

 • Vanaf ongeveer 6 tot 8 maanden krijgt je baby de eerste tandjes. De eerste kiezen komen na ongeveer 14 tot 20 maanden. 

+ Welke tandjes komen als eerst?

 • Dit zijn altijd de onderste twee snijtandjes. Lees meer over doorkomende tandjes.

+ Wat zijn veel voorkomende mondproblemen bij baby’s en kinderen? 

+ Hoe lang duren doorkomende tandjes? 

+ Waarom geen elektrische tandenborstel voor baby’s?

 • Een elektrische tandenborstel geeft bij je kindje te veel druk. Ook is het mondje nog maar heel klein. Daarnaast zal je kindje al dat getril en gezoem in de mond niet prettig vinden! 

+ Hoe vaak tanden poetsen bij een baby?

 • Je poetst de tandjes twee keer per dag. 

+ Waarom geen baby tanden poetsen zonder tandpasta?

 • Vanaf dat de eerste tandjes door zijn gekomen, is het belangrijk om het tandglazuur te beschermen. Je gebruikt hiervoor een tandpasta met een laag fluoridegehalte van maximaal 1.000 ppm.