Tandplak (tandplaque)
Tandplaque, ook bekend als tandplak, komt bij iedereen voor. Het is een dun, bijna onzichtbaar laagje dat zich op je tanden en kiezen afzet. Het is eigenlijk niets meer dan opgeloste etensresten, slijm en bacteriën. Als je tandplaque niet goed verwijdert, dan kan tandplaque verkalken en ontstaat tandsteen.
Alles over tandplaque
Wanneer je met je tong over je tanden gaat, voel je het al zitten: tandplaque. Een dun, ruw laagje op je tanden en kiezen. Tijd om je gebit goed te verzorgen en schoon te houden! We vertellen je hier meer over wat het is, de oorzaken en hoe je met een goede mondhygiëne tandplaque onder controle houdt.
Inhoud
Hoe herken je tandplaque?
Tandplaque, of tandplak, is een nauwelijks zichtbaar laagje op je tanden en kiezen. Je kunt het dus zelf bijna niet zien. Maar als je met je tong langs je tanden gaat, dan voel je een wat stroef of ruw laagje. Dit is tandplaque.
Iedereen heeft tandplaque, de een wat meer dan de ander. Het ontstaat uit achtergebleven etensresten, speeksel en bacteriën. Deze bacteriën kunnen je tandglazuur aantasten, wat kan leiden tot cariës (gaatjes) of tanderosie.
Oorzaken van tandplaque
Er zijn meerdere oorzaken voor tandplaque. Dit zijn de meest voorkomende:
Geen goede mondhygiëne
Iedereen heeft tandplaque en dat is in principe geen probleem. Echter, te veel tandplaque is niet goed, het is dus belangrijk om elke dag het tandplaque te verwijderen door goed te poetsen. Ook tussen je tanden! Zo voorkom je dat het zich ophoopt, mineraliseert en er tandsteen ontstaat.
Producten met suikers en zetmeel
Eet of drink je veel zoetigheid of producten met zetmeel? Dit zorgt voor extra productie van tandplaque.
Roken
Rokers hebben meer last van tandplaquevorming, omdat er een kans is dat zij speeksel aanmaken of de samenstelling van het speeksel is anders. Speeksel zorgt voor een gezonde balans in de mond. Als deze verstoord is, dan kan dit ook invloed hebben op de aanmaak van tandplaque.
Tekort aan speeksel
Je speeksel heeft een belangrijke rol bij het herstellen van de zuurgraad in je mond. Wanneer je maar weinig speeksel hebt, duurt dit proces na eten of drinken dus langer.
Diabetes
Heb je diabetes dan heb je, door je hoge bloedsuikers, ook wat meer suiker in je speeksel. Dit zorgt voor extra groei van bacteriën in je mond.
Tandplaque voorkomen
Je kunt de vorming van tandplaque zelf heel goed voorkomen door je mond en gebit goed schoon te houden. Hoe doe je dat?
1. Goed je tanden poetsen
Poets twee keer per dag je tanden. Neem hier minimaal 2 minuten de tijd voor en zorg dat je alles meeneemt: de voorkant, onderkant en achterkant van je tanden. Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en gebruik een fluoride tandpasta, zoals VITIS Anticaries.
Zorg dat er altijd een half uurtje zit tussen tandenpoetsen en eten of drinken, zowel ervoor als erna. Nadat je iets hebt gegeten, is het wel goed om wat water te drinken en hiermee alvast wat eerste etensresten weg te spoelen.
2. Reinigen tussen je tanden
Wist je dat 40% van je tandoppervlak tussen je tanden zit? En dat je met een gewone tandenborstel niet bij deze ruimten komt? Bij de tandarts en de mondhygiënist noemen we dit de interdentale ruimten. De meeste gaatjes ontstaan dan ook tussen je tanden. Zorg ervoor dat je de ruimten tussen je tanden goed reinigt. Dit doe je met VITIS floss. Interprox biedt het meest complete assortiment ragers, speciaal ontworpen voor het verwijderen van tandplaque tussen tanden en kiezen.
3. Voeding
Met wat aanpassingen in je eetpatroon kun je ook de kans op tandplaque verkleinen. Matig met suiker en eet voldoende groenten. Daarnaast nemen steeds meer mensen een snack tussendoor. Bij elke snack blijven er etensresten achter en vormt er tandplaque. Beperk daarom het aantal eetmomenten per dag. Gebruik na elke maaltijd een interdentale borstel (rager) of tandenstoker en drink water.
-
Suikerhoudende voedingsmiddelen: Suikers vormen de voornaamste energiebron voor bacteriën in je mond. Wanneer bacteriën suikers afbreken, produceren ze zuren die het tandglazuur kunnen aantasten en tot de vorming van tandplak kunnen leiden. Suikerhoudende voedingsmiddelen omvatten snoep, gebak, frisdrank, enz.
-
Zetmeelrijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen met veel zetmeel, zoals chips, crackers en wit brood, kunnen zich gemakkelijk ophopen tussen de tanden en in tandgroeven. Bacteriën in je mond kunnen het zetmeel in deze voedingsmiddelen afbreken tot suikers, wat het risico op tandplakvorming vergroot.
-
Kleverige en plakkerige voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals gedroogd fruit, karamel en taaie snoepjes blijven langer aan de tanden kleven, waardoor ze de kans op tandplakvorming vergroten.
-
Zure voedingsmiddelen en dranken: Zure voedingsmiddelen en dranken, zoals citrusvruchten, frisdrank en zure snoepjes, kunnen het tandglazuur verzwakken en de tanden gevoeliger maken voor tandplakvorming.
Tandplaque behandelen
Houd je tandplaque onder controle!
Het behandelen van tandplaque gaat ongeveer hetzelfde in zijn werk als voorkomen zoals hierboven beschreven: zorg voor een goede reiniging van je mond. Check na het poetsen je gebit door zowel je tanden in de spiegel goed na te kijken en met je tong te voelen of alles mooi glad is. Voel of zie je toch nog wat tandplaque zitten? Pak dan nog een keer je tandenborstel of, als het tussen je tanden zit, een rager erbij.
Gebruik een goede tandpasta zoals VITIS Anticaries of VITIS Gezond Tandvlees en gebruik INTERPROX interdentaal borsteltjes om tandplaque ook tussen tanden en kiezen goed aan te pakken. Pak daarna nog de lastig te bereiken plekjes aan door te spoelen met VITIS Gezondtandvlees Mondspoeling.
VITIS-producten tegen tandplaque
Dagelijkse verzorging van gevoelig en kwetsbaar tandvlees.
- Gaat tandvleesproblemen, zoals gevoelig tandvlees effectief tegen
- Voor sterk en gezond tandvlees
- Vermindert de vorming van tandplaque
- Beschermt tegen cariës (gaatjes)
- Wetenschappelijk bewezen effectief
De VITIS Gezond Tandvlees producten zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.:
Veelgestelde vragen over tandplaque
+ Hoe weet ik of ik tandplaque heb?
Tandplaque kan je soms zien zitten. Het zit vaak langs de randen van je tanden. Ook kan je het met je tong voelen: het oppervlak van je tanden is ruwer.
+ Kan ik zelf tandplaque behandelen?
Je kunt tandplaque verwijderen door te zorgen voor een goede dagelijkse mondhygiëne. Gebruik hierbij een goede tandpasta en mondspoeling van VITIS Gezond Tandvlees en reinig tussen je tanden met interdentale borsteltjes.
+ Hoe voorkom ik tandplaque?
Je kunt tandplaque voorkomen door te zorgen voor een goede dagelijkse mondhygiëne. Gebruik hierbij een goede tandpasta en mondspoeling van VITIS Gezond Tandvlees en reinig tussen je tanden met interdentale borsteltjes van Interprox. Ook met deze maatregelen kun je kans op tandplaque verkleinen.
+ Wat is het verschil tussen tandplaque en tandsteen?
Tandplaque is een crèmekleurige, zachte plak die je zelf van je tanden kunt verwijderen. Wanneer tandplaque te lang blijft zitten wordt het hard en gaat het verkalken. In dat geval spreek je van tandsteen. Dit kun je laten verwijderen door je mondzorgprofessional.