Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloedend tandvlees bij kinderen

Bloedend tandvlees bij kinderen. Heeft jouw kind hier weleens last van, bijvoorbeeld bij het tanden poetsen? Het kan een signaal zijn van een tandvleesontsteking. Vaak komt dit door een slechte verzorging van de mond. 

VITIS Kids vanaf 2 jaar  

VITIS Junior vanaf 6 jaar 

kind met bloedend tandvlees

Alles over bloedend tandvlees bij kinderen

Wanneer je kind na het tanden poetsen de tandpasta uitspuugt in de wastafel zie je dat er wat bloed doorheen zit. Of je kind geeft aan een beetje bloedsmaak in de mond te hebben. Moet je je zorgen maken? Waar kan het bloedend tandvlees door komen? En wat kun je doen om het te verhelpen? We vertellen je er meer over op deze pagina. 

Inhoud

 Gezond tandvlees bij kinderen

Voordat we de mogelijke oorzaken van bloedend tandvlees benoemen, is het goed om eerst te weten hoe gezond tandvlees bij een kind er uit ziet. In een gezonde kindermond is het tandvlees (licht) roze van kleur. Het tandvlees sluit goed aan rondom de tanden en het bloed niet bij het poetsen. Ook is het niet pijnlijk of gezwollen.

Oorzaken van bloedend tandvlees bij kinderen 

Heeft je kind wel eens last van bloedend tandvlees? Dit zal vooral optreden bij het tanden poetsen of misschien zelfs tijdens het eten. Bloedend tandvlees is bij kinderen bijna altijd een teken van (beginnende) tandvleesontsteking. Er zijn meerdere oorzaken en factoren die bloedend tandvlees kunnen veroorzaken. 

Slechte mondhygiëne 

Niet alle kinderen zijn dol op tanden poetsen, laat staan twee minuten lang grondig poetsen. En dat twee keer per dag. Als ze niet goed poetsen, blijven er etensresten en bacteriën achter op de tanden die tandplaque (of tandplak) gaan vormen, dit zorgt voor een gelig laagje. Blijft tandplaque zitten, wordt het harder en wordt het tandsteen. Ook de tandsteen is gelig van kleur. 

Bekijk meer over ons poetsadvies

Medicijnen 

Sommige medicijnen kunnen bloedverdunnend werken. Met ‘bloedverdunnend’ wordt eigenlijk bedoeld dat het bloed minder snel stolt. Als je kind chemo- of radiotherapie moet ondergaan, kunnen er veranderingen optreden in het mondslijmvlies en kan het tandvlees sneller bloeden. 

Wisselen 

Heeft je kind wat bloedend tandvlees bij één specifieke tand en je kind is in de leeftijd dat het gaat tanden wisselen? Dan kan het ook betekenen dat die tand aan het loskomen is. 

Bloedend tandvlees voorkomen en behandelen 

Bloedend tandvlees betekent vaak dat het tandvlees ontstoken is. Wanneer dit niet behandeld wordt, wordt de ontsteking heviger. Bij kinderen komt het weliswaar niet heel veel voor, maar het kan leiden tot parodontitisVan nature zullen kinderen een wondje of pijnlijke plek juist zoveel mogelijk willen negeren, maar dat zal het alleen maar erger maken. 

Hoe help je je kind aan weer gezond tandvlees dat niet bloedt? En hoe voorkom je dat het tandvlees (weer) gaat bloeden? 

Goede mondverzorging


Leer je kind van jongs af aan om goed voor de mond en gebit te zorgen. Hoe gaat dat in zijn werk? 

  • Poets twee keer per dag met je kind de tanden, per keer minimaal 2 minuten. Het beste is met een elektrische tandenborstel, maar er zijn ook goede handtandenborstels. Totdat je kind een jaar of 10 is, is de fijne motoriek nog volop in ontwikkeling. Het kan dan geen kwaad om nog na te poetsen. 
  • Zorg voor de juiste maat tandenborstel en tandpasta die past bij de leeftijd van je kind. 

Vind het juiste product voor je kind

  • Bekijk onderaan deze pagina samen met je kind hoe je op de juiste wijze tanden poetst, vraag je mondhygiënist om advies of bekijk ons handige stappenplan:

poetsen met Julia bbb methode

  • Poets de plekjes waar het tandvlees bloedt of rood is extra goed. Doe dit wel voorzichtig met een zachte tandenborstel. Het zal voor je kind misschien even vervelend zijn, maar leg je kind uit dat het de irritatie weg zal nemen. 
  • Naast het tandenpoetsen, kun je ook bij je kind de ruimte tussen de tanden schoonmaken met een tandenstoker. Vaak blijft namelijk tandplaque achter tussen de tanden, ook na het tandenpoetsen. In het begin zal het tandvlees misschien iets meer gaan bloeden, maar dat zal snel overgaan. Het kan zijn dat de tandarts of mondhygiënist bij ernstigere problemen een rager adviseert.

Bezoek regelmatig tandarts of mondhygiënist

Ga twee keer per jaar met je kind langs de tandarts of mondhygiënist. Hij of zij  helpt je kind om cariës en tandvleesproblemen te voorkomen door het gebit grondig te reinigen en tandsteen te verwijderen. Je kind en jij krijgen advies over goede mondverzorging. 

Veelgestelde vragen over bloedend tandvlees bij kinderen

+ Mijn kind is aan het wisselen en heeft wat bloedend tandvlees. Is dat normaal?

Wanneer een tand of kies los gaat komen, kan het tandvlees een beetje bloeden. Dit is van tijdelijke aard. Heeft je kind gedurende een langere periode op meerdere plekken in de mond bloedend tandvlees? Dan is dat een beginnende tandvleesontsteking. Lees hier hoe je dit het beste kunt behandelen. 

+  Kan bloedend tandvlees ontstaan door te hard poetsen?

Wanneer je kind de tanden poetst met een harde tandenborstel en daarbij hard drukt, kan dit zowel het tandglazuur aantasten als het tandvlees irriteren. Bij het tandenpoetsen is het wel belangrijk om niet alleen de tanden zelf, maar ook de randen bij het tandvlees te poetsen. Juist daar kan tandplaque achter blijven. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit. 

 + Mijn kind heeft op meerdere plekken wat rood tandvlees dat ook soms bloed, maar ik mag er niet aankomen. Hoe ga ik daar mee om?

Leg je kind uit dat door deze plekjes goed schoon te maken, de irritatie zal afnemen. Gebruik een zachte tandenborstel en laat je kind eerst zelf de plekjes voorzichtig borstelen. Daarna kun jij het napoetsen. Je zult zien dat de klachten snel zullen afnemen!  Zie ook  <<anchorlink Bloedend tandvlees voorkomen en behandelen>> hoe je dit het beste kunt behandelen. 

Hoe poets je op de juiste wijze je tanden? 

Mondhygiëniste Julia laat het je zien!