Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevoelige tanden

Auw! Je eet een ijsje of je drinkt warme thee en je ervaart een pijnscheut aan je tand of tanden. Gevoelige tanden, ook wel tandgevoeligheid genoemd, is een veelvoorkomend tandheelkundig probleem waarbij je pijn of ongemak ervaart wanneer je tanden en kiezen worden blootgesteld aan bepaalde prikkels.

VITIS Sensitive helpt bij gevoelige tanden 

gevoelige tanden bij een vrouw die een ijsje eet

Alles over gevoelige tanden

Van gevoelige tanden kun je de hele dag last hebben. Even een koud drankje nemen? Oei, dat doet pijn. Koude lucht inademen? Het gebit reageert meteen. En een friszuur snoepje nemen of zelfs je tanden poetsen? Gelukkig zijn gevoelige tanden goed te behandelen. Met een paar handige tips én de juiste producten bescherm je het gebit optimaal tegen tandgevoeligheid. Op deze pagina lees je alles over gevoelige tanden, de oorzaken en hoe te behandelen.

Inhoud

VITIS Sensitive

Verlicht effectief gevoelige tanden, herstelt en beschermt het tandglazuur.

hete thee kan een prikkel zijn voor gevoelige tanden

Wat zijn gevoelige tanden

Gevoelige tanden, ook wel tandgevoeligheid genoemd, is een veelvoorkomend tandheelkundig probleem waarbij mensen pijn of ongemak ervaren wanneer hun tanden worden blootgesteld aan bepaalde prikkels. Deze prikkels kunnen onder andere bestaan uit:

Warme en koude dranken of voedsel

Gevoelige tanden kunnen reageren op zowel hete als koude temperaturen, waardoor ongemak ontstaat tijdens het eten of drinken.

Zoete of zure voedingsmiddelen

Suikerhoudende of zure voedingsmiddelen kunnen tandgevoeligheid veroorzaken.

Tandenpoetsen

Sommige mensen ervaren gevoelige tanden tijdens het tandenpoetsen, vooral als ze een harde tandenborstel gebruiken of te veel druk uitoefenen.

Inademen van koude of warme lucht

Gevoelige tanden kunnen reageren op bij het inademen door de mond.

vrouw met gevoelige tanden tijdens het poetsen

Oorzaken van gevoelige tanden

Tandgevoeligheid wordt meestal veroorzaakt door blootliggende tandwortels. Dat kan gebeuren bij tandvlees- of gebitsproblemen.

Tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis of parodontitis

Tijdens problemen met het tandvlees (bijvoorbeeld gingivitis of parodontitis) kan het ontstekingsproces ervoor zorgen dat het tandvlees zich terugtrekt, zodat de tandhalzen bloot komen te liggen. Dit maakt de tandwortels kwetsbaar voor externe prikkels zoals warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken.

Lees meer over gingivitis  Lees meer over parodontitis

Cariës en tanderosie

Tandglazuur is een van de sterkste stoffen in het menselijk lichaam, maar het kan worden aangetast door zuren die worden geproduceerd door bacteriën in de mond, bepaald voedsel, medicijnen of ouderdom. Als het tandglazuur dunner en zwakker wordt, komt de dentine (het zachtere weefsel onder het glazuur) bloot te liggen. Dentine bevat kleine buisjes die rechtstreeks naar de tandzenuwen leiden. Wanneer de dentine wordt blootgesteld, kunnen externe prikkels zoals warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken gemakkelijk toegang krijgen tot de tandzenuwen, wat resulteert in gevoelige tanden.

Lees meer over cariës  Lees meer over tanderosie

Overmatig tandenpoetsen of het gebruik van een harde tandenborstel

Overmatig of hardpoetsen kan slijtage van het tandglazuur veroorzaken. Tandglazuur is de harde buitenste laag van de tanden en dient als beschermende laag tegen externe prikkels. 

Te hard poetsen kan ook het tandvlees beschadigen en irriteren. Dit kan leiden tot het terugtrekken van het tandvlees, waardoor de tandwortels bloot komen te liggen. De blootgestelde tandwortels zijn gevoeliger dan het tandglazuur, wat gevoelige tanden kan veroorzaken.

Tandenknarsen

Tandenknarsen zorgt voor gebitsslijtage. 

behandel op tijd gevoelige tanden

Gevoelige tanden behandelen

Gebruik VITIS Sensitive met revolutionaire Haprepair technologie

Je kunt tanden en kiezen minder gevoelig maken door de mond te verzorgen met VITIS Sensitive Tandpasta en Mondspoeling. Dankzij de revolutionaire Dentaid® Haprepair Technologie kunnen minuscule deeltjes van hydroxyapatite zich hechten aan het tandoppervlak en door het glazuur en de dentine worden opgenomen. Dit laagje biedt extra bescherming tegen prikkels van buitenaf. 

Poets met liefde voor je mond

Wees lief voor je mond: kies een tandenborstel met zachte haren om de kans op beschadiging van het glazuur en het tandvlees te minimaliseren. Bovendien voelt tandenpoetsen met een tandenborstel met zachte haren minder pijnlijk aan. Poets je tanden met zachte, ronddraaiende bewegingen in plaats van hard schrobben. Overmatige druk is niet nodig om tandplak te verwijderen.

Vermijd zure voedingsmiddelen en dranken

Zure voedingsmiddelen en dranken kunnen het tandglazuur verzwakken en de gevoeligheid verergeren. Probeer deze te vermijden of beperk hun consumptie.

Bescherm je tanden tegen tandenknarsen

Als je tandenknarst kan dit tandgevoeligheid verergeren. Een tandarts kan een op maat gemaakte splint of nachtwacht aanbevelen om je tanden te beschermen tegen tandenknarsen.

VITIS Sensitive bij gevoelige tanden

VITIS Sensitive helpt bij gevoelige tanden

Verlicht effectief gevoelige tanden, herstelt en beschermt het tandglazuur.

  • Vormt een beschermende laag op blootliggende tandoppervlakken
  • Blokkeert de pijnprikkel na koud of warm eten en drinken
  • Versterkt het tandglazuur
  • Herstelt en verzorgt het tandvlees
  • Voorkomt cariës (gaatjes)

De effectiviteit van VITIS Sensitive is klinisch bewezen: 95% van de patiënten ervaart een vermindering van gevoelige tanden vanaf het eerste poetsmoment.

De VITIS Sensitive producten zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.: 

Bestel bij Etos Bestel bij Plein Bestel bij DA