Overslaan en naar de inhoud gaan

10 fabels over gezond tandvlees

Lang niet iedereen weet hoe belangrijk een gezonde mond is voor je algehele gezondheid en dat gezond tandvlees van groot belang is voor een gezonde mond. Maar er heersen nog wel wat fabels over hoe je op de juiste manier voor je tandvlees kunt zorgen om het gezond te houden. Wij zetten de meest hardnekkige fabels voor je op een rij en ontkrachten deze op basis van onderzoek.

12 mei 2024

Gum Health Day

#OralHealthWithoutFakeNews

1. Feit of Fabel?

Bloedend tandvlees is normaal tijdens poetsen of flossen.

Fabel

Bloedend tandvlees tijdens het poetsen is niet normaal.¹ Het kan duiden op het ontstaan van ontstoken tandvlees (gingivitis). Een aandoening die belangrijk is om te voorkomen en te behandelen, om te zorgen dat dit niet uitgroeit tot parodontitis en voor het behoud van een goede mondgezondheid.

2. Feit of Fabel?

Tandvleesaandoeningen zijn zeldzaam.

Fabel

Tandvleesaandoeningen komen veel voor². 50% van de bevolking lijdt aan ontstoken tandvlees (gingivitis). 10% van de bevolking heeft parodontitis, een ziekte die tandverlies kan veroorzaken.

3. Feit of Fabel?

Als je eenmaal parodontitis hebt, verlies je je gebit.

Fabel

In het meest agressieve stadium kan parodontitis leiden tot tandverlies, omdat het geleidelijk de weefsels vernietigt die het gebit ondersteunen. Maar we kunnen dat agressieve stadium voorkomen door een vroege diagnose te laten stellen door een tandarts of mondhygiënist. Het verlies van tanden tast de kwaliteit van leven aanzienlijk aan. Met uitgebreide mondverzorging en regelmatige bezoeken aan de tandarts kan iemand oud worden met al zijn tanden en kiezen.

4. Feit of Fabel?

Slechte adem is alleen gerelateerd aan slechte mondhygiëne.

Fabel

Een slechte adem kan door verschillende factoren worden veroorzaakt³. Meestal is het een gevolg van de ophoping van bacteriële tandplaque (biofilm) in de mond of tandvleesaandoeningen. Maar ook factoren buiten de mond, zoals leverziekten, kunnen bijdragen aan een slechte adem. Slechte adem (halitose) moet niet verward worden met de slechte smaak in de mond die achterblijft na het eten van bepaald voedsel.

5. Feit of Fabel?

Het gebruik van een harde tandenborstel is beter voor het reinigen van tanden en tandvlees.

Fabel

De hardheid van de borstelharen moet worden aangepast aan de mondbehoeften en -omstandigheden van elke persoon. In geval van twijfel kunt u beter kiezen voor een borstel met een medium of zachte borstelharen. Bovendien kunnen tandenborstels met kleine borstelkoppen en zachte borstelharen bij mensen met gevoelig of ontstoken tandvlees het tandvlees zachtjes masseren, wat helpt bij het herstel.

6. Feit of Fabel?

Alleen ouderen hebben last van tandvleesaandoeningen.

Fabel

De gezondheid van het tandvlees hangt nauw samen met de algehele gezondheid, niet noodzakelijkerwijs met leeftijd. Tijdens hormonale verschuivingen zoals in de puberteit of tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn om tandvleesproblemen te voorkomen. 75% van de mensen tussen 35 en 45 jaar en meer dan de helft van de tieners vanaf 15 jaar heeft last van ontstoken tandvlees (gingivitis) (WHO, 2022). Bovendien lopen bijvoorbeeld rokers, mensen met hart- en vaatziekten of diabetes een hoger risico op tandvleesproblemen.

7. Feit of Fabel?

Tandvleesgezondheid is niet gerelateerd aan chronische ziekte.

Fabel?

Er is een steeds duidelijker verband tussen mondaandoeningen en belangrijke systemische ziekten zoals diabetes⁴, hart- en vaatziekten⁵ en zelfs de ziekte van Alzheimer⁶. Mondziekten delen ook dezelfde risicofactoren als chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen en diabetes. Een leven lang goede mondhygiëne en preventie zijn essentieel; vandaar het belang van een multidisciplinaire aanpak van mondgezondheid vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd.

8. Feit of Fabel?

Je hoeft niet naar de tandarts als je tandvlees gezond is.

Fabel

Het is noodzakelijk om regelmatig naar de tandarts te gaan, minstens één keer per jaar. Mondziekten kunnen in 90% van de gevallen worden voorkomen⁷ door een uitgebreide mondhygiëne met wetenschappelijk onderbouwde producten en regelmatige tandartscontroles. Een bezoek aan de tandarts stelt ons in staat om mogelijke gebitsproblemen te voorkomen en, als ze zich toch voordoen, ze gemakkelijker te behandelen.

9. Feit of Fabel

Tandvleesontsteking is niet zo ernstig.

Fabel

Net zoals tandvleesbloedingen niet moeten worden genormaliseerd, moeten tandvleesontstekingen dat ook niet. Ontstoken tandvlees (gingivitis) is juist een ontstekingsreactie van het tandvlees en is omkeerbaar. Het tandvlees gezond houden is cruciaal voor het voorkomen van parodontitis, een aandoening die de algehele gezondheid negatief beïnvloedt.

10. Feit of Fabel

Tandvleeshygiëne is een nieuwe trend.

Fabel

Gezondheid heeft niets te maken met trends. Volledige mondverzorging is de beste manier om ziekten te voorkomen en tandverlies te vermijden. Daarom moeten we ons hele leven lang zorg dragen voor ons tandvlees, want een goede mondgezondheid leidt tot een betere algehele gezondheid en welzijn.

¹ Spanish Society of Periodontology and Osseointegration (n.d.). Periodontitis, that great unknown for the general population. Retrieved from https://sepa.es/reportajes/periodontitis-esa-gran-desconocida-para-la-poblacion-general/
² Glick M, Williams DM, Ben Yahya I, et al. Vision 2030: Delivering Optimal Oral Health for All. Ginebra: FDI World Dental Federation; 2021.
³ (n.d.). Halitosis: causes and treatment. Professional Pharmacy. Retrieved from https://www.elsevier.es/es-revista-%20farmacia-profesional-3-articulo-halitosis-cau-sas-tratamiento-13028921#
⁴ Spanish Diabetes Society (2022). Oral health and diabetes guide for the public. Retrieved from https://saludoralydiabetes.es/wp-content/uploads/2022/04/-GUIA-SALUD-ORAL-Y-DIABETES-PUBLICO_comprimido.pdf
⁵ World Health Organization. (n.d.). Cardiovascular diseases (CVD). Retrieved from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
⁶ Xia, T., Zhu, S., & Feng, Q. (2021). Biological and physiological role of reactive oxygen species the good, the bad and the ugly. Science Advances, 7(31), eabc117. https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aau3333
⁷ World Health Organization. (n.d.). Oral health. Retrieved from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/oral-health.